Юрист: українські провайдери можуть поки не відключати російські сайти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрист: українські провайдери можуть поки не відключати російські сайти

Фондовий ринок
1983
Рішення Ради нацбезпеки і оборони про введення санкцій проти російських сайтів не поширюється на приватних сервіс-провайдерів — лише на органи виконавчої влади.
Про це заявив керуючий партнер ЮК Jurimex Юрій Крайняк, посилаючись на ст. 10 закону про РНБО.
«Чинне законодавство не визначає порядок виконання подібних санкцій на телекомринку, тому відразу швидше за все нічого не зміниться. Але минулий досвід реалізації подібних санкцій, приміром, на банківському ринку, свідчить, що даний недолік закону швидко компенсується підзаконними актами, які, на відміну від РНБО, можуть безпосередньо впливати на учасників ринку — у даному випадку постачальників телекомунікаційних послуг. Прийняття таких актів може і не зовсім укладатися в законодавчу процедуру, проте про будь-який мало-мальськи успішний досвід їх оскарження невідомо», — підкреслив Крайняк.
Іншими словами, щоб механізм запрацював, його потрібно спершу створити. Створювати його стане, швидше за все, один з державних органів, відповідальних за телекомунікаційний ринок: це може бути Національна комісія з регулювання в сфері зв’язку та захисту інформації НКРЗІ або Держспецзв’язок).
«Після того, як порядок буде запущений, тоді можна буде обговорювати. Зараз же провайдери можуть почати блокувати переважно в рамках приватної ініціативи», — додав Крайняк.

Довідка Finance.UA:

  • Президент України Петро Порошенко розширив персональні спеціальні економічні санкції на низку відомих російський IT-компаній та пов’язаних з ними українських юросіб.
  • Зокрема, новий указ президента України Петра Порошенка №133/2017 крім обмеження доступу на сайтах «ВКонтакте» і «Одноклассники», передбачає санкції стосовно «1С» — російської компанії, яка розробляє програмне забезпечення для бухгалтерського обліку.
  • Також будуть заблоковані сайти антивірусних компаній Лабораторія Касперського та DrWeb.
  • Крім цього, доступ буде заблокований до всіх сервісів Mail.Ru і Яндекс, окрім головної сторінки пошуковика.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас