Мода на євро: чому українці "відв'язуються" від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мода на євро: чому українці "відв'язуються" від долара

Валюта
7605
Україна, яка довгі роки робила ставку на долар, стала поступово переходити на євро.
Як підрахував керуючий директор “Кредит Оптима Банк” Ігор Львов, обсяги готівкових операцій в євровалюті вже зросли в 1,5 – 2 рази.
“Якщо раніше ми говорили, що 80% готівкових валютообмінних операцій здійснюється в доларах, 15% припадає на євро і ще 3 – 5% на інші валюти. На сьогодні близько 25%, а то і всі 30% — це вже операції в євро”, — констатував він.
Найпопулярніша операція в останні місяці — викуп банками євровалюти у населення.
“Півтора роки тому одне середньостатистичне відділення банку викуповувало 1 000 євро на день. Сьогодні ця сума доходить до 1 500 євро. Чим більше заробітчан їдуть у Європу, тим більші суми звідти приходять в нашу країну”, — підкреслив Львов.
Експерти пояснюють – позначилася зміна географічних вподобань гастарбайтерів. Якщо 2012 – 2013 рр. до 20% українців заробляли в Росії, то вже до кінця 2016 р. — лише 12 – 13%. Багато людей вирішили перебратися до Польщі: кількість українських трударів у цій країні зросла в чотири рази, а їх частка в загальній масі закордонних працівників досягла 30%. В минулому році було поставлено абсолютний рекорд: Польща видала українцям 1,3 млн запрошень на працевлаштування.
“Більше 90% українців у Польщі працюють легально. 94% працюючих задоволені умовами, як показало опитування агентства OTTO Work Force. Число бажаючих працювати в Європі зростає. Ми в лютому провели своє соцдослідження, яке показало, що з тих 25%, хто працював у Росії, повторно готові повернутися тільки 6%”, — зазначив президент Всеукраїнської асоціації компаній з працевлаштування за кордоном Василь Воскобойников.
Саме географічний фактор спровокував збільшення грошових переказів в євровалюті. За обсягами вона вже наздогнала долар.
“Обсяги перерахувань у євро росли плавно, відчутно це стало в останні півроку. Якщо раніше в середньому на еквівалент 10 тис. виплачених доларових переказів припадала лише 1 тис. євро, то зараз доходить до 6 тис. євро. А ось гривневі перекази майже зникли. У 2013 році ми виплачували до 5 млн на день, вже у 2016-му — лише 500 тис.” — розповів директор департаменту банкнотного банкінгу АБ “Експрес-банк” Андрій Львов.
Середня сума переказу в євро зараз становить 300 – 400 євро.
Більше довіряти європейській валюті стали і нелегальні валютні міняйли: за останні півроку її частка на чорному ринку зросла з 10% до 20%. “Це пов’язано з обслуговуванням сірих імпортерів, у яких також збільшилася кількість контрактів у євро. Це породжує попит на євровалюту. Мова йде про угоди 100 тис. євро і вище”, — зазначив колишній директор казначейства Комерційного індустріального банку Андрій Пономарьов.
Поки банкіри в основному скуповують євровалюту, але скоро почнуть продавати. В першу чергу туристам, які окрилені безвізовим режимом з ЄС, вже мріють про активні подорожі Старим світом.
“Якщо рік-два тому на продані 100 одиниць валюти у доларовому еквіваленті доводилося 15 євро, то зараз це вже 25 – 30 євро. Хтось купує, виїжджаючи на роботу, а хтось для турпоїздок”, — пояснив Ігор Львов.
Середній обсяг купівлі — 200 євро на один паспорт: до речі, це вдвічі більше показника 2016 р.
“Динаміка цікава. Під час ажіотажу 2014 – 2015 рр. в середньому одна людина купувала за місяць 300 євро. У період штилю 2016 року попит і купівля євро зрівнялися. Здавали і купували в середньому по 100 євро. Зараз, в середньому одна людина купує вже 200 євро”, — уточнив Львов.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас