НАБУ розповіло, як законопроект №6220 зможе заблокувати відкриті справи проти корупціонерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ розповіло, як законопроект №6220 зможе заблокувати відкриті справи проти корупціонерів

Казна та Політика
255
НАБУ нагадує, що на розгляді Верховної Ради знаходиться законопроект №6220, “прийняття якого може заблокувати розслідування правоохоронних органів, у тому числі НАБУ і САП”.
За інформацією Бюро, прийняття цього законопроекту в існуючій редакції “може перекреслити значні досягнення правоохоронної системи України протягом останніх років, зокрема, досягнення новостворених антикорупційних органів”.
У НАБУ пояснюють, що після прийняття цього законопроекту Бюро буде змушене припинити розслідування всіх епізодів злочинної діяльності, якщо були або будуть винесені постанови слідчих інших правоохоронних органів про закриття проваджень.
“Прийняття цього закону дасть іншим правоохоронним органам можливість для маніпуляцій з поточними розслідуваннями своїх колег. Достатньо зареєструвати провадження за фактами, які вже розслідуються або навіть ще не розслідуються, закрити його, і, таким чином, заблокувати будь-які подальші слідчі і процесуальні дії”, — пояснюють в НАБУ.
Крім того, інформують у прес-службі Бюро, прийняття законопроекту у запропонованій редакції зробить неможливим реєстрацію нових кримінальних проваджень стосовно деяких епізодів корупційної діяльності чиновників, якщо раніше такі провадження були незаконно закриті.
“Національне антикорупційне бюро закликає народних депутатів не допустити прийняття законопроекту №6220 в чинній редакції та відхилити його як такий, який не спрямований на забезпечення суспільних і державних інтересів, ефективну боротьбу з корупцією в країні. Бюро бачить у проекті закону суттєві корупційні ризики, які в разі його прийняття можуть створити необмежене поле для зловживань працівниками правоохоронних органів з метою сприяння правопорушникам в ухиленні від кримінальної відповідальності за скоєні злочини”, — підкреслюється в повідомленні.
Як повідомлялося, 13 квітня 2017 року Верховна Рада України в першому читанні проголосувала законопроект №6220 “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо внесення відомостей до ЄРДР та підстави закриття кримінального провадження”.
Проект закону пропонує в п. 1 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу “Початок досудового розслідування” додати абзац, згідно з яким не підлягають внесенню до ЄРДР відомості про обставини, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, щодо яких прийнято рішення про закриття кримінального провадження або існує чинний вирок суду за тим самим обвинуваченням.
Крім того, пропонують внести зміни до ст. 284 Кримінального процесуального кодексу, згідно з якими кримінальне провадження стосовно юридичної особи закривається, якщо існує нескасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження на підставі відсутності події кримінального правопорушення, якщо встановлено відсутність в діянні складу кримінального правопорушення, набув чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за вчинене діяння.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас