Кінець "безкоштовної" медицини в Україні: що зміниться для пацієнтів і лікарів (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець "безкоштовної" медицини в Україні: що зміниться для пацієнтів і лікарів (інфографіка)

Особисті фінанси
1220
Незважаючи на те, що медицина в Україні позиціонується як безкоштовна, на практиці справи йдуть зовсім інакше. У зв’язку з цим у МОЗ вирішили піти на радикальні зміни і ввести систему державних фінансових гарантій, яка дозволить пацієнтам отримувати доступну допомогу за рахунок держави або за власні кошти, проте за чесними прозорими тарифами, які викорінять розрахунок із лікарями в конвертах.
“Обозреватель” з’ясував, як будуть діяти нові правила, якщо за них проголосує Верховна Рада, і в чому їхні переваги.
Що залишиться безкоштовним
За словами виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, перш за все, законопроект №6327 передбачає гарантоване державою повне покриття медичних послуг за трьома життєво важливими напрямками.
Невідкладна допомога – коли ви зламали ногу, у вас стався серцевий напад або трапилося щось інше, що загрожує вашому життю та здоров’ю – вас заберуть до лікарні і лікуватимуть безкоштовно.
Первинна допомога – ваш особистий сімейний лікар, якого оберете ви самі, зможе допомогти вам у 80% звернень – і це буде завжди безкоштовним.
Паліативна допомога – коли у вас невиліковно хвора рідна людина, то у нього завжди буде достатньо знеболюючих і медичного догляду, за які не потрібно буде платити.
Супрун нагадала, що для того, щоб реалізувати ці плани, Верховна Рада повинна підтримати законопроект №6327, а також пакет суміжних із ним законопроектів – №6328, 6329 та 6347.
Кінець "безкоштовної" медицини в Україні: що зміниться для пацієнтів і лікарів (інфографіка)
За що і як будуть доплачувати пацієнти
Разом із тим, законопроектом передбачається і введення поняття тарифів співоплати. Зокрема, для спеціалізованого лікування щорічно буде встановлюватися Державний гарантований пакет медичних послуг із чітким визначенням вартості на кожну послугу лікаря-фахівця і лікарні. Цю суму буде відшкодовувати держава, а решту – доплатить пацієнт.
Наприклад, у пацієнта апендицит, і йому потрібна операція. На кожну послугу буде єдиний тариф від держави – публічний і прозорий. Припустимо, держава даватиме на операцію з видалення апендикса 10 тис. грн, а лікарня, яка також має публічний відкритий тариф, встановила вартість операції в 12 тис. гривень. Тоді пацієнту залишиться доплатити 2 тис. гривень. Цей тариф буде єдиним для всіх, і ніхто не зможе змусити людину заплатити більше.
Щодо тих громадян, які не зможуть собі дозволити співоплати, вони отримають допомогу за рахунок державних або муніципальних програм.
Кінець "безкоштовної" медицини в Україні: що зміниться для пацієнтів і лікарів (інфографіка)
“Таким чином, всі будуть розуміти: який тариф за конкретну послугу, скільки платить держава, яку суму треба знайти самостійно або через додаткові програми державного або місцевого рівня. В результаті ми отримуємо прозору систему, де кожен знає свої обов’язки і права, і зникають будь-які спекуляції на тему оплати медичних послуг”, – зазначила Супрун.
Вона також нагадала, що зараз кожен українець платить за свою медичну допомогу. Наприклад, у 2016 році один платник податків перерахував на ці потреби 1764 грн, проте навряд чи хто-небудь із громадян відчув ефективність своїх внесків.
Кінець "безкоштовної" медицини в Україні: що зміниться для пацієнтів і лікарів (інфографіка)
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас