«Нейронне мереживо» Ілона Маска може принести величезні проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Нейронне мереживо» Ілона Маска може принести величезні проблеми

Технології&Авто
4979
На думку Крістофера Маркоу, юриста з Університету Кембріджа і члена Експертної ради з відповідального використання робототехніки, нейроінтерфейс, за розробку якого з ентузіазмом взявся Ілон Маск, разом з величезним потенціалом несе величезні проблеми, вирішувати які потрібно заздалегідь.
Компанія Neuralink, розробник «нейронного мережива», збирається втілити в життя мрію Ілона Маска і безпосередньо підключити людину до машини. Крихітні електроди, імплантовані в мозок, дозволять нам, за задумом розробників, ділитися думками, страхами, очікуваннями і переживаннями, не вдаючись до посередництва клавіатури або мови.
Низка технічних труднощів стоїть між Neuralink і її кінцевою метою. Є причини вважати, що компанії вдасться їх подолати. Є причини вважати, що не вдасться. Тим не менш, те, що вона намагається зробити, не можна назвати чимось абсолютно новим.
Але якщо Neuralink доб’ється свого, може вийти інтерфейс, що складається з одного мозку, настільки складний, швидкий, біосумісний і потужний, що користувач стане відчувати його як частину свого тіла, продовження центральної нервової системи. Обмінюватися потоками інформації зі світом стане так само просто, як думати. Однак такі екстраординарні можливості породжують не менш екстраординарні проблеми.
По-перше, імплантацію електродів доведеться проводити на цілком здорових людях, які не мають медичних показань для операції. Поки що у нас немає для цього правової та етичної бази. Поки що тільки одна людина пройшла через таку процедуру, вчений з Центральної Америки, який проводив експеримент і сам став своїм піддослідним.
По-друге, оскільки Neuralink — це система комунікацій, вона майже не підпадає під правила і обмеження. Дуже легко уявити собі, як наш мозок стає об’єктом прагнення урядових агентств, рекламодавців, страхових і маркетингових компаній, які хочуть простежити за нами або щось нам продати.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас