ФГВФО розповів про схеми і маніпуляції з активами Фідобанку (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО розповів про схеми і маніпуляції з активами Фідобанку (інфографіка)

Кредит&Депозит
915
Фонд гарантування вкладів повідомляє про фіктивне завищення вартості застав і схеми маніпуляції з активами Фідобанку.
«На папері» вартість активів ПУАТ «Фідобанк», включених до ліквідаційної маси банку, склала 9 012,39 млн грн, незалежні оцінювачі оцінили їх у 2 157,29 млн грн.
ФГВФО вказує, що причина такої різниці у цифрах є кредитування банком підконтрольних фінансових установ, продаж напередодні визнання банку неплатоспроможним ліквідної нерухомості за заниженими цінами та операції зі «сміттєвими» цінними паперами.
ФГВФО розповів про схеми і маніпуляції з активами Фідобанку (інфографіка)
Починаючи з 2014 року банком було видано кредити 6 підконтрольним банку компаніям на загальну суму 2 056 млн грн. Часткове погашення кредитів здійснювалось за рахунок набуття у власність ПУАТ «Фідобанк» земельних ділянок та рухомого майна, попередньо переданих у забезпечення виконання зобов’язань за договорами. При цьому вартість, за якою ці об’єкти були оприбутковані на балансі банку, виявилась щонайменше у 60 разів завищеною.
ФГВФО розповів про схеми і маніпуляції з активами Фідобанку (інфографіка)
Зважаючи на те, що ці кредити не мали ліквідного забезпечення, а позичальники були новоствореними підприємствами, існують підстави вважати, що вказані юрособи-позичальники були створені та використовувались у якості «інструмента» для виведення з банку ліквідних активів.
Перевіркою також встановлено, що протягом року до введення тимчасової адміністрації, банком було продано 43 об’єкти нерухомості за заниженою ціною. Показово, що кошти на купівлю кількох об’єктів були отримані за рахунок кредитів, що надавались ряду клієнтів банку та були акумульовані на рахунку однієї компанії.
Загалом після запровадження тимчасової адміністрації, а в подальшому і ліквідації ПУАТ «Фідобанк», уповноваженою особою Фонду було виявлено 9 нікчемних правочинів на загальну суму 584,3 млн грн та 0,3 млн дол. США.
20 липня 2016 року почалась ліквідація Фідобанку на підставі рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідації фінансової установи.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас