МВФ розповів, який тиск може чинитися на Нацбанки і як його уникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ розповів, який тиск може чинитися на Нацбанки і як його уникнути

Казна та Політика
560
Слабке державне управління може похитнути довіру до режиму інфляційного таргетування, оскільки є ризик зміни урядом або парламентом правил і примусу Національного банку послабити контроль, викликавши можливий інфляційний ефект.
Про це йдеться в дослідженні Міжнародного валютного фонду щодо переходу до інфляційного таргетування і підвищення ефективності грошово-кредитної політики, опублікованому на сайті Фонду.
За оцінками МВФ, одним із способів тиску на НБУ може стати реструктуризація цінних паперів у його портфелі або непряма підтримка директивного (адресного) кредитування. Крім того, Фонд зазначив, що, незважаючи на законодавчу заборону фінансування Нацбанком бюджетного дефіциту, уряд може намагатися чинити тиск на НБУ при проведенні грошово-кредитної політики або прийняття інших рішень.
МВФ оцінює цей ризик в Україні вище, ніж у багатьох інших країнах, де розвивається ринкова економіка і які перейшли до інфляційного таргетування, тому що вважає за доцільне, щоб український уряд продовжував удосконалювати свою систему управління. Також Фонд вважає за доцільну пропозицію НБУ випустити на ринок урядові цінні папери, індексовані за рівнем інфляції, що може стати більш ефективним механізмом стимулювання, ніж реструктуризація облігацій в портфелі НБУ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас