Правила мобільної гігієни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правила мобільної гігієни

Технології&Авто
1940
Сучасні гаджети дають людям небачені ще недавно можливості. Але ваш смартфон знає про вас занадто багато, щоб випускати його з-під контролю.
Надто розумний
«Розумний» гаджет дає своєму власнику масу переваг: доступ в Інтернет у будь-який момент, фото і відео, соціальні мережі, ігри і серіали, мобільний банкінг, можливість бути доступним у робочих питаннях звідки завгодно. Однак поряд з величезними можливостями абоненти купують і нові загрози.
Задумайтеся, скільки інформації про вас несе в собі пам’ять вашого телефону? А скільки даних ви щоденно передаєте по інтернет-каналу? Смартфон знає про вас усе: ваші витрати, переміщення, інтереси, паролі від усіляких систем і додатків. Погодьтеся, не варто давати цю інформацію в чужі руки. Крім того, телефон зберігає у своїй пам’яті безліч іншої потрібної для вас інформації: дорогі серцю фото, список контактів, важливі листи, повідомлення, документи. Буде дуже прикро все це втратити. І раз вже смартфон став нашим постійним супутником, фактично предметом першої необхідності, важливо вміти використовувати його на благо собі. І мінімізувати ризики.
Телефон — не флешка!
Задумайтеся, скільки інформації зберігається в пам’яті вашого смартфона. Гігабайти фотографій і відео, записна книжка з важливими контактами, записи, рецепти. Уявіть, що в один момент ви все це втратили. Прикро? Не те слово. Тим більше, що зберегти дані дуже просто. Приблизно раз на два тижні варто робити резервні копії даних на домашній комп’ютер і/або в захищене хмарне сховище. В такому випадку при втраті або поломці телефону дані не будуть втрачені, і ви зможете їх використовувати на новому гаджеті. При цьому не варто забувати про те, що є інформація, яку в телефоні взагалі не варто зберігати, принаймні довгий час і без додаткового шифрування.
«Не варто зберігати на телефоні критичні дані, якщо не маєте копій на інших пристроях. Телефон — все-таки портативний девайс, його можна пошкодити, і тоді дані можуть стати недоступними. У будь-якому випадку потрібно приділити увагу шифруванню сховища інформації телефону. На пристроях iPhone шифрування даних телефону включено за замовчуванням, а на Android його потрібно включати в налаштуваннях телефону. При активації опції також потрібно встановити графічний пароль, якщо він ще не встановлений», — пояснює дослідник ІБ Digital Security Віктор Вуколов.
Блокування, блокування і ще раз шифрування
Зі звичайними «кнопковими» телефонами все було просто: блокування клавіатури найчастіше знімалося стандартною командою і було, швидше, захистом від дітей і особливо ледачих. Та й захищати там, поклавши руку на серце, було особливо нічого. Зі смартфонами все не так легко. Простого блокування клавіатури недостатньо. Обов’язково потрібно використовувати пароль. А у випадку особливо важливих даних — комбінацію паролів.
Найчастіше для захисту телефону використовується графічний ключ, PIN-код або ідентифікація за відбитком пальця. Старший менеджер компанії «Делойт» Анатолій Остроглазов вважає, що ПІН-код набагато безпечніший від ключа. Про опцію автоматичного блокування екрана також забувати не варто, не у всіх моделей телефонів вона включається за замовчуванням.
Йому вторить Віктор Вуколов: «Пам’ятайте, що небезпечно ставити таймер блокування екрана на занадто тривалий час, а тим більше відключати його зовсім. Що стосується ідентифікації за відбитком пальця, біометрична авторизація досить надійна, але у будь-якої технології є свої нюанси. Так, різним дослідникам вдавалося обдурити біометричну аутентифікацію, наприклад, на основі відбитка пальця власника телефону на склі (таке робили, зокрема, з айфоном). Однак той же графічний пароль можна підглянути і повторити пізніше. Та відбитка пальця або графічного пароля в звичайних випадках цілком достатньо. Головне — не метод, який вибрав для себе користувач, а усвідомлене ставлення самого користувача».
Відключаємо зайві функції
Ви часто користуєтеся Bluetooth, Wi-Fi і NFC? Загляньте в налаштування свого телефону. У вас точно виключені ті функції, якими ви не користуєтеся? Той же Wi-Fi рекомендується включати тільки тоді, коли ви плануєте підключитися до мережі і в цій мережі впевнені. Решту часу функції, що не використовуються, мають бути вимкнені. В активованому вигляді ці функції можуть загрожувати безпеці ваших даних і стати каналом несанкціонованого доступу до вашого телефону для зловмисників.
Не всі мережі однаково корисні
Wi-Fi-мережі — це прекрасно. Особливо безкоштовні. Але в цих мережах ваша інформація може опинитися під загрозою. Якщо не хочете, щоб громадський Wi-Fi вас «зачепив» випадково і ваш телефон опинився в загальній мережі, вимкніть функцію в меню вашого смартфона.
Якщо все ж користуєтеся громадськими відкритими мережами, дотримуйтеся простих правил безпеки. Постарайтеся не «світити» ваші платіжні та важливі особисті дані, перебуваючи в мережах загального користування. Не полінуйтеся поміняти пароль від соцмережі або платіжної системи, якщо все-таки довелося скористатися цими функціями в умовах небезпечного з’єднання. А також завжди, здійснюючи платежі через браузер, попередньо переконайтеся, що з’єднання захищене (використовується протокол https — Hyper Text Transfer Protocol Secure).
Захист від «викрадення»
Давайте зізнаємося чесно, якими б уважними ми не були, втрата телефону може статися у кожного. Але не варто ставитися до цього як до даності. Є можливість мінімізувати втрати і навіть, в деяких випадках, звести їх до нуля. Тут, як і в багатьох інших ситуаціях, нам допоможе профілактика.
«При втраті телефону можна скористатися стандартними засобами пошуку втрачених пристроїв. В ОС iOS є програма Find My iPhone, Android — Android Device Manager. З допомогою цих утиліт можна не тільки знайти загублений пристрій, але і видалити з нього всі дані. Однак повністю покладатися на них не варто: отримавши девайс, зловмисники одразу ж відключають від Інтернету. А без доступу в Інтернет смартфон або планшет не зможе отримати команду на видалення даних», — говорить керівник відділу безпеки мобільних додатків Positive Technologies Артем Чайкін.
«Крім того, існують сторонні додатки, які надають таку можливість, наприклад Cerberus і його альтернативи — «антизлодії». Ці додатки вміють відстежувати місце розташування телефону, робити видалення даних, наявних на телефоні, моніторинг дзвінків і навіть запис звуку з мікрофона та відео з камери втраченого телефону. Але все ж кращий засіб захисту телефону — це сам користувач», — вважає Віктор Вуколов.
Пильнуйте додатки
Ринок програмного забезпечення для смартфонів і інших портативних пристроїв зростає величезними темпами. Користувач може знайти застосування на свій смак — від дуже серйозних багатофункціональних систем до простих ігор і читалок. Реклама нас переслідує всюди. Але не варто здійснювати імпульсні покупки і встановлення ПЗ без оцінки потенційних ризиків. Нехтувати антивірусами, звісно, також не варто.
«Зараз існує величезна кількість різних захисників і антивірусів для мобільних операційних систем. Та найкращим захисним механізмом проти шкідливого ПЗ залишається уважність користувача при роботі з додатками. Ми рекомендуємо ставитися до кожного додатку так, ніби у нього є необмежений доступ до пристрою. Додаток може виглядати нешкідливим, але діяти приховано або обманним шляхом змушувати користувача виконувати небажані дії. Варто довіряти тим розробникам, які розміщують свої новинки в офіційних маркетах (Google Play і App Store). Позитивні відгуки та кількість скачувань також можуть стати додатковими критеріями на користь вибору розробника.
Зловмисники використовують трояни, які крадуть гроші, відправляючи зі смартфона жертви СМС-повідомлення на платні номери і здійснюючи дзвінки. Все частіше з’являються трояни, які намагаються отримати доступ до інтернет-банкінгу користувача. Крім того, вони можуть викрасти паролі від акаунтів користувача в соціальних мережах і використовувати їх для розсилання спаму, вимагання або розсилки троянів через особисті повідомлення. А ось трояни-шпигуни зараз майже не зустрічаються, тому що практично не приносять прибутку зловмисникам. Їх можна зустріти тільки при націлених атаках», — коментує ситуацію Артем Чайкін.
Виявляється, захистити свій телефон і дані не так вже складно. Важливо дотримуватися простих рекомендацій і не втрачати пильності. Будьте обережні, не нехтуйте профілактикою. Нехай ваш смартфон приносить вам тільки приємні емоції і залишається прекрасним помічником у житті й роботі.
Антоніна Самсонова
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас