Наталія Погорєлова: чого чекати від ставок за депозитами в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наталія Погорєлова: чого чекати від ставок за депозитами в Україні

Кредит&Депозит
1545
Підбиваючи підсумки першого кварталу 2017 року, вже можна прогнозувати основні тенденції, які будуть характерні для роздрібного бізнесу банківського сектора до кінця першого півріччя.
Прибутковість за депозитами продовжить поступово знижуватися і далі, що обумовлено цілою низкою чинників. По-перше, відновився стабільний приплив внесків населення в банківську систему, і перед банками вже не стоїть питання виживання.
По-друге, державні банки, питома вага яких у банківській системі країни – понад 50%, знизили депозитні ставки протягом січня-лютого, що спричинило ланцюгову реакцію на ринку. І буквально вчора ПриватБанк вже повідомив про заплановане зниження депозитних ставок в травні.
Враховуючи необхідність активізації кредитування, можна прогнозувати, що державні банки і далі будуть зменшувати прибутковість за депозитами.
Також на спадну динаміку рівня депозитних ставок вплинуло виведення з ринку банків, які пропонували завищені процентні ставки.
І, по-четверте, поступовому зменшенню ставок сприяє послідовна політика НБУ, спрямована на зниження вартості фінансового ресурсу в цілому: так регулятор кілька разів протягом 2016 і вже в цьому році знижував облікову ставку, яка на сьогодні становить 13%.
Як ці фактори вплинуть на рівні ставок? Якщо ми подивимося депозитні ставки тридцяти банків, де зосереджена максимальна кількість депозитів населення, то побачимо, що найбільші банки зараз пропонують ставки на рівні 16% – 18% річних у гривні на депозити з терміном розміщення 12 місяців і 11,4%-17% річних у гривні на тримісячні депозити. Думаю, вже в травні ці банки знизять прибутковість за вкладами на 1-2 п. п.
Структура залучення депозитів істотно не зміниться, як і раніше будуть переважати гривневі ресурси. Частково цьому сприяють самі банки, встановлюючи більш привабливі умови за вкладами в національній валюті, бо за відсутності в країні валютного кредитування банкам просто ніде розмістити залучену у населення іноземну валюту. І, аналізуючи структуру приросту вкладів населення в 2016 році, ми побачимо скорочення депозитів в іноземній валюті на $400 млн і зростання гривневих депозитів практично на 19 млрд грн.
З іншого боку, не зняті поки що обмеження на повернення валютних депозитів, що також змушує банківських клієнтів бути обережними.
До того ж ставки в національній валюті (17% річних у гривні) дозволяють компенсувати можливе зростання курсу долара протягом року, чого не можна сказати за валютними депозитами. Середньозважені депозитні ставки в доларах США, наприклад, у тих же банках сьогодні на рівні 5% річних при терміні розміщення на 12 місяців.
В цілому на ринку на даний момент переважають короткострокові вклади в національній валюті, але в окремих банках ситуація ще в минулому році почала змінюватися. Банки, плануючи свою діяльність у довгостроковій перспективі, стали активніше пропонувати більш привабливі відсоткові ставки за довгостроковими депозитами, терміном від 6 місяців, і клієнти, які націлені накопичувати гроші, скористалися даними продуктами.
Здешевлення банківського ресурсу, а на сьогодні це переважно депозити населення, сприяє виведенню на ринок більш лояльних умов кредитування. Так, наприклад, наш банк з початку 2017 року збільшив максимальну суму споживчого кредиту готівкою зі 100 до 200 тис. грн, що безпосередньо позначилося на обсягах виданих кеш-кредитів: так, за 1 квартал поточного року видано 16,1 млн грн, що на 7,41% або 5,1 млн грн більше у порівнянні з попереднім кварталом.
В цілому поточний рік для банківської системи очікується більш стабільним і прогнозованим, що об’єктивно пов’язано із завершенням процесу очищення банківської системи.
Крім того, найбільші банки вже пройшли стрес-тести НБУ і за їх результатами збільшили капітали. Таким чином, на ринку залишилися тільки надійні і перевірені банки, акціонери яких націлені на розвиток.
Наталія Погорєлова, заступник Голови Правління ПАТ «МЕГАБАНК»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас