НБУ відзначає забезпечення безпеки банків з російським держкапіталом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відзначає забезпечення безпеки банків з російським держкапіталом

Фондовий ринок
359
Національний банк відзначає забезпечення безпеки банків з російським державним капіталом.
Про це повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева в четвер у Вашингтоні на круглому столі.
Гонтарева повідомила, що банки з російським держкапіталом поступово скорочують свою присутність в Україні з перспективою повного виходу з ринку.
“Коли почалася війна на нашій території, ми зрозуміли, що не буде “рожевого” майбутнього у банків з російським капіталом. Ми кілька разів обговорювали з керівниками цих банків їхнє майбутнє, і вони сказали, що будуть зменшувати свою присутність”, – сказала вона.
Голова НБУ повідомила, що зараз ці банки перебувають під санкціями і їхні власники ведуть переговори про продаж активів.
“Їм залишається тільки або продатися, або самоліквідуватися”, – підкреслила голова НБУ.
В даний час, за її словами, відділення російських банків знаходяться в безпеці.
“За останні роки так звані “націоналісти” – а вони нічого спільного зі справжніми націоналістами не мають – почали вандалізм щодо банків і завдали шкоди банківській системі… Зараз ми забезпечили фізичну безпеку банків, ми забезпечили їм ліквідність. Ця ліквідність не йде до російських акціонерів, вона використовується на виплату депозитів. Ці банки платоспроможні і добре капіталізовані”, – додала Гонтарева.
Також Гонтарева нагадала, що з 3,3 млрд доларів прямих іноземних інвестицій в Україну в 2016 році більше 2 млрд доларів в минулому році припали на банківський сектор.
При цьому 90% капіталізації забезпечили саме банки з російським держкапіталом.
Вона пояснила, що потреба в капіталізації у цих банків виникла саме у зв’язку з окупацією Донбасу.
“Після кризи 2008 року російські банки багато інвестували в промисловість Донецька і Луганська, але після того, як вони (росіяни) окупували ці території і фізично знищили промисловість, їм (банкам) довелося докапіталізуватися за кредитними портфелями”, – додала глава НБУ.
В останньому листі про наміри Україна зобов’язалася перед МВФ забезпечити фізичну безпеку банків з російським держкапіталом.
Станом на 20 квітня в Сбербанку залишається заблокованим 1 відділення.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас