Ще працюють 6 банків, які користувалися транзитними схемами, зокрема, в Австрії - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ще працюють 6 банків, які користувалися транзитними схемами, зокрема, в Австрії - НБУ

Фондовий ринок
945
Нацбанк прокоментував звинувачення у виведенні коштів через невеликі європейські, в т.ч. австрійські банки, які надавали «особливі» послуги клієнтам з країн СНД, зокрема, України:
«Кореспондентські рахунки в зазначених банках використовувалися для:
• штучного роздуття капіталу українських банків. Схема полягала в тому, що банки під виглядом кредитування клієнтів за кордоном відкривали кореспондентські рахунки в таких банках, а потім через низку пов`язаних компаній заводили ці ж кошти собі в капітал у вигляді субординованого боргу;
• виведення коштів за кордон.
В середині 2014 року залишки 17 українських банків на коррахунках у таких банках-транзитерах становили приблизно 2 млрд. дол. США.
Нове керівництво Національного банку тоді ж виявило цю проблему та надало українським банкам час до 1 квітня 2016 року для вирішення питання.
Щоб ситуація у подальшому не повторилася, Національний банк розробив низку заходів з метою посилення системи контролю за банківськими операціями за кордоном. А саме:
• удосконалив внутрішні нормативні документи. Зокрема, зобов’язав українські банки, які мають залишки на рахунку закордонного банка без інвестиційного рейтингу, під ці активи сформувати 100%-ні резерви. Таким чином, банкам стало невигідно виводити кошти за кордон, щоб потім кредитувати пов`язаних осіб;
• запровадив щотижневий моніторинг залишків українських банків на іноземних коррахунках.
Також НБУ активно співпрацює з центробанками країн Європи для удосконалення системи обміну інформацією про подібні операції.
Зокрема, ще восени 2014 р. Голова НБУ Валерія Гонтарева зустрічалася з Головою австрійського центрального банку, щоб розповісти, які банки на території Австрії займаються такою діяльністю.
Результат:
• Більше половини суми залишків на закордонних коррахунках українських банків ще в 2015 році було погашено.
• На даний момент жоден з діючих українських банків не має кореспондентських рахунків у таких банках-транзитерах.
• Із 17 банків, які користувалися послугами банків-транзитерів, 11 було визнано НБУ неплатоспроможними. Зокрема, це банки «Фінанси та кредит», «Дельта Банк», «Київська Русь», «Михайлівський», «Національний кредит», «Національні інвестиції», «Енергобанк», «Український професійний банк», «Міський комерційний банк», «Інтеграл-банк», «Експобанк». Поверненням розміщених за кордоном коштів неплатоспроможних банків займається Фонд гарантування вкладів в активній співпраці з правоохоронними органами».
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас