Бізнес очікує уповільнення інфляції і зниження курсу гривні - опитування НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес очікує уповільнення інфляції і зниження курсу гривні - опитування НБУ

Казна та Політика
1881
Національний банк за результатами опитування ділових очікувань підприємств зазначає очікування бізнесом зниження споживчих цін в середньому на 15,6% і середнього обмінного курсу гривні на рівні 29,44 UAH/USD у наступні 12 місяців.
Про це йдеться у звіті про підсумки опитування, оприлюдненому на веб-сайті НБУ.
Відповідне опитування керівників підприємств Національний банк провів у 1 кварталі 2017 року.
В цілому респонденти покращили очікування щодо макроекономічної ситуації в Україні та розвитку своїх підприємств у наступні 12 місяців.
У наступні 12 місяців очікується продовження зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні – баланс очікувань – 6,1% (в 4 кварталі 2016 року – 11,1%); пожвавлення ділової активності – індекс ділових очікувань підвищиться до 113,3% (у 4 кварталі – 108,7%).
Зростання індексу відбулося в основному через підвищення прогнозів респондентів щодо загальних обсягів реалізації продукції, фінансово-економічного стану підприємства, а також відновлення очікувань щодо збільшення кількості працівників.
Також респонденти очікують уповільнення темпів інфляції – зростання споживчих цін на 15,6% (у 4 кварталі – 16,2%); незначне посилення девальваційних процесів – середнє значення обмінного курсу гривні – 29,44 гривні/долар (у 4 кварталі – 29,16 гривні/долар).
Згідно з опитуванням, прогнозується зростання потреби в позикових коштах.
Підприємства планують брати банківські кредити переважно в національній валюті.
Основними негативними чинниками розвитку підприємств названі занадто високі ціни на енергоносії, сировину і матеріали.
В опитуванні взяли участь 673 підприємства з 22 регіонів країни, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, кількістю працівників.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас