Шахраї почали відбирати в українців авто на іноземних номерах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї почали відбирати в українців авто на іноземних номерах

Кримінал
2099
В Україні придумали нову схему обману власників автомобілів на іноземній реєстрації. Водії ризикують не лише залишитися без машини, але ще і доплатити аферистам.
Поки що шахраї орудують тільки в Києві, але експерти не виключають, що найближчим часом схема поширитися і на регіони.
Покаталися і досить
Як розповів президент Association of Troubleshooters Сергій Креймер, суть схеми полягає в наступному: українець, який бажає придбати нерозмитнений автомобіль, звертається до посередника. Той обіцяє зареєструвати машину на якусь литовську фірму (в реальності вона також належить шахраям) і пригнати її в Україну за дорученням, за яким клієнт, нібито, може безперешкодно пересуватися по країні (насправді, користуватися автомобілем всередині країни можна лише 5-10 днів).
Крім вартості самого авто, компанія просить оплатити і її посередницькі послуги в розмірі $1 тис.
Через деякий час після оборудки шахраї перереєстровують литовську фірму на іншого власника, і той, після проведення «бухгалтерського аудиту», недораховується цього самого автомобіля і погрожує оголосити його викрадення.
«Я подзвонив, поспілкувався з ними, вони дуже резонно мені пояснили, що просто старий господар скинув компанію разом з базою клієнтів, і їхній клієнт тепер діє в рамках закону. А найсмішніше, що так і є. Машини зареєстровані на компанію, а значить, і є власністю компанії. Сказали, що обслуговують декілька таких фірм», — зазначив Сергій Креймер.
Маючи дані українського покупця, які той надає при купівлі автомобіля, якась юридична компанія (в даному випадку, одеська) легко знаходить водія і радить йому «врегулювати все мирно і передати майно компанії для перевірки на СТО і подальшої відправки в Литву».
На станції техобслуговування з’ясовується, що машина в жахливому стані, хоча продавалася вона, звичайно ж, в ідеальному. Принаймні, так розповідали клієнту у київській компанії-посереднику. Таким чином, покупця просять повернути не лише сам автомобіль, але ще і оплатити його ремонт.
«Юридично все оформлено грамотно. Адже литовська компанія має право вимагати своє майно назад, оскільки там немає такого поняття, як «довіреність на керування автомобілем». Таким чином, з одного з клієнтів такої фірми зараз вимагають 35 тис. євро», — розповів Креймер.
Причому, шахраї не гребують телефонувати і погрожувати, вимагаючи повернути автомобіль і дати грошей за його ремонт.
Шукають заробіток
Як розповів директор Всеукраїнської асоціації імпортерів і дилерів Олег Назаренко, активізація шахраїв може бути обумовлена тим, що українські депутати відхилили законопроект щодо легалізації нерозмитнених автомобілів.
Отже, компанії, які займаються пригоном машин, позбавилися годівниці. Адже попит на їхній товар явно впав — їздити на іноземних номерах стає все важче, таке авто не продати. Крім того, раніше українці були змушені постійно звертатися до посередників за ввезенням-вивезенням авто в/з країни. Тепер же тривале користування машиною на іноземній реєстрації залишилося поза законом.
«Посередники змушені будуть закривати безліч відкритих ними раніше іноземних фірм. Не дивно, що деякі несумлінні компанії хочуть наостанок збити побільше грошей. Довести, що ти дійсно купив цей автомобіль буде вкрай складно. Адже, по факту, його власником є іноземна компанія. І це стосується не тільки литовських номерів, але і в цілому нерозмитнених автомобілів в Україні, які ввозилися фірмами-посередниками. Не виключаю, що таких шахраїв в майбутньому стане тільки більше», — зазначив Олег Назаренко.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас