НАБУ до червня має отримати право прослушки та проведення слідчих дій під прикриттям - меморандум з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ до червня має отримати право прослушки та проведення слідчих дій під прикриттям - меморандум з МВФ

Казна та Політика
304
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) до кінця травня 2017 року має отримати право самостійно знімати інформацію з каналів зв’язку і проведення слідчих дій під прикриттям, йдеться в опублікованому тексті меморандуму України з Міжнародним валютним фондом.
Згідно з текстом меморандуму, опублікованим на сайті МВФ у вівторок, попередній термін виконання цієї умови – кінець листопада 2016 року – не був виконаний, і новим терміном виконання визначений кінець травня 2017 року.
Таким чином, законодавчі зміни повинні бути внесені у Верховну Раду і ухвалені до кінця травня (це визначено контрольним показником співпраці з МВФ), щоб гарантувати можливість для НАБУ користуватися широким спектром методів розслідування без необхідності покладатися на інфраструктуру інших відомств, серед них: операції під прикриттям, перехоплення повідомлень, доступ до комп’ютерних систем і контроль кореспонденції.
Крім того, меморандум передбачає, що реєстрація досудових справ і ухвал слідчих суддів, які мають відношення до НАБУ, повинні бути захищені від витоку інформації, пов’язаної з поточними розслідуваннями, шляхом обмеження доступу до неї офіцерів НАБУ і Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) доти, доки розслідування справи не завершено або закрито.
У меморандумі зазначається, що до кінця грудня 2016 року НАБУ найняло 542 співробітника з 700 осіб повної комплектації і відкрило 3 регіональні відділення. НАБУ продемонструвало свою здатність проводити розслідування щодо високопоставлених посадових осіб, зокрема 8 членів парламенту, 39 суддів, 23 прокурорів.
При цьому у співпраці з САП 40 справ були відправлені в суд і призвели до скасування недоторканності члена парламенту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас