Богдан Данилишин: про те, ким має бути новий потенційний Голова НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богдан Данилишин: про те, ким має бути новий потенційний Голова НБУ

Казна та Політика
405
З самого ранку ЗМІ задають запитання щодо можливої відставки Голови НБУ. В цьому зв’язку, зазначу наступне. До повноважень Ради Національного банку України не входить призначення чм звільнення Голови НБУ. Голова НБУ входить до складу Ради Національного банку за посадою.
Голова НБУ призначається на посаду Верховною Радою України за поданням Президента України. Так само Голова НБУ і звільняється з посади. Законом України «Про Національний банк України» чітко виписані випадки, за яких Голова НБУ може бути звільнений з посади. В даному випадку, мова може йти про п.2 (ст.18) – у звязку із заявою про відставку, із зазначенням аргументів такого рішення, поданою у письмовому вигляді та прийнятою Президентом України.
Крім того, Голова Національного банку України на пленарному засідання Верховної ради України доповідає про результати діяльності на посаді Голови НБУ.
Тобто, Законом України чітко регламентована процедура призначення і звільнення Голови. Тому коментарі про якесь повідомлення за місяць чи за два про можливе звільнення є безпредметними.
Єдиний, хто може повідомити про можливу відставку Голови НБУ є Президент України, який подає відповідне подання до Верховної Ради України. Чинний ще Голова має прозвітувати про свою роботу, і рішення прийме Парламент.
І тільки Президент може виначити майбутню кандидатуру Голови НБУ.
Посада Голови НБУ не передається в спадок особам, які лояльні до чинного Голови НБУ чи відповідають його критеріям відбору.
Стабільність національної грошової одиниці не залежить від «хотіння» чи «нехотіння» Голови йти у відставку. Якщо є чітко працююча система НБУ – відставка Голови НБУ є технічною нормою.
Крім того, запорукою стабільності роботи НБУ є Рада Національного банку, яка успішно працює і виконує покладені на неї Конституцією і Законами України обов’язки.
Основною функцією НБУ є забезпечення стабільності грошової одиниці України. При виконання своєї основної функції НБ має виходити з пріоритетності досягнення та підтримки цінової стабільності в державі.
Національний банк в межах своїх повноважень сприяє фінансовій стабільності, в тому числі і стабільності банківської системи. Національний банк також сприяє додержанню стійких темпів економічного зростання.
Виходячи з цих ознак, на мій погляд, потенційним Головою НБУ може бути макроекономіст, який чітко розуміє закономірності функціонування національної економіки, тобто функціонування економіки країни в цілому (або її частини, галузі), такі загальні процеси і явища як інфляція, безробіття, бюджетний дефіцит, економічне зростання, державне регулювання тощо; може налагодити співпрацю з Урядом та всіма гілками влади щодо підтримки відповідних темпів економічного зростання без ризику виконання основної функції і пріоритетності досягнення та підтримки цінової стабільності.
Керівник НБУ має сформувати професійну команду з фахівців в сфері банківської діяльності, що знають специфіку, форми і методи роботи Центрального банку.
Ще раз повторюю, що основи грошово-кредитної політики визначає Рада НБУ, яка є Конституційним органом. Саме вона дає стратегічний мандат НБУ на поточний рік і контролює його виконання. Рада також оцінює діяльність Правління щодо виконання основних засад грошово-кредитної політики.
Богдан Данилишин, Голова Ради Національного банку
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас