Україні загрожує падіння економіки - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні загрожує падіння економіки - експерт

Казна та Політика
5885
Зниження індексу активності основних секторів економіки України в першому кварталі 2017 року сигналізує про сповільнення економічного зростання і наявність передумов для початку рецесії. Таку думку висловив керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.
Фахівець прогнозує, що квартальний приріст реального ВВП за підсумками першого кварталу 2017 року буде нульовим або навіть від’ємним в порівнянні з показниками четвертого кварталу 2016 року.
“Розрахунки, засновані на статистичних даних, показують негативну динаміку економіки. Так, сезонно скоригований індекс основних секторів економіки в лютому 2017 року знизився на 1,3% в порівнянні з січнем, і у всіх секторах економіки, крім сільського господарства і пасажирського транспорту, знизилися показники в порівнянні з попереднім місяцем, – сказав Вальчишен. – У березні активність основних секторів економіки не відновилася до рівня січневих показників через блокаду ОРДЛО”.
Аналітики вважають високою ймовірність повторного входження економіки України у другому кварталі 2017 року в технічну рецесію – коли два квартали поспіль відбувається зниження реального ВВП в термінах квартал / до кварталу.
“З метою нівелювання негативних наслідків блокади влада змушена буде вдатися до суворішої монетарної та фіскальної політики, що неминуче позначиться на економічній активності вже другого кварталу 2017 року. На тлі цих процесів може відбутися подальше скорочення реального ВВП у порівнянні з першим кварталом (в сезонно-скоректованних термінах). Якщо дія негативних чинників продовжиться і в другому півріччі, економіка увійде в рецесію”, – сказав Вальчишен.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас