Україна не поспішатиме з виплатою Москві 3 мільярдів боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не поспішатиме з виплатою Москві 3 мільярдів боргу

Казна та Політика
855
Після рішення суду Лондона Україна практично втратила шанси виграти справу про кредит, виданий Росією Києву ще за Януковича. Але Москва нескоро поверне свої гроші, вважають експерти.
Прийняте в середу, 29 березня, рішення Високого суду Лондона не зобов’язує українську сторону відразу почати погашення тримільярдного кредиту Росії, званого в Києві “боргом Януковича”. Тим не менш, суд фактично дійшов висновку, що в України немає аргументів не робити цього. Однак сценарій і час виплат можуть бути різними, вважають опитані DW українські експерти.
Надія на апеляцію
Високий суд Лондона 29 березня задовольнив клопотання Росії про характер розгляду позову до України щодо виплати Києвом позики в $3 млрд у вигляді облігацій, викуплених Москвою в грудні 2013 року. Справа має бути розглянута у спрощеному порядку, без розгляду по суті, який міг би затягнутися на кілька років. Сторони обмежаться лише викладом своїх позицій, а суддя винесе вердикт на основі дослідження документів.
Україна не згодна з рішенням Високого суду Лондона і збирається подати апеляцію. Інвестиційний банкір з Dragon Capital Сергій Фурса заявив, що розгляд апеляції може тривати до півтора року. На відміну від нього, виконавчий директор фонду Блейзера Олег Устенко не виключив, що процедура триватиме лічені дні. А в разі, якщо в результаті виплату боргу буде відстрочено, Києву все одно доведеться щодня виплачувати від 700 до 500 тисяч доларів за обслуговування боргу Росії.
Експерти одностайні в тому, що Україна, безумовно, програла справу у Високому суді Лондона, який не взяв до уваги аргументи Києва політичного характеру – війну в Донбасі і анексію Криму Москвою. “До підготовки та відстоювання апеляції слід залучити професійних фахівців, які знайдуть аргументи, щоб суд все ж таки прислухався до наших аргументів”, – зазначив в інтерв’ю DW директор економічних програм київського Центру Разумкова Василь Юрчишин.
Все може скінчитися дефолтом
На його думку, уряду України було б украй важко знайти кошти для негайної виплати тримільярдного боргу. Але найбільшу проблему, за словами Юрчишина, являє собою навіть не фінансова, а суспільно-політична сторона. Виплата боргу Росії, яку в Києві називають “країною-агресором”, не буде, вважає він, прийнята українським суспільством, і тут не допоможуть ніякі слова про дефолт і відлучення від зовнішніх фінансових ринків у разі, якщо кредит не буде повернутий.
Експерти не виключають, що справа завершиться оголошенням Києвом часткового дефолту з виплати позики – всі інші борги будуть акуратно віддаватися. Але і такий крок може призвести до припинення подальшого зовнішнього фінансування України, застерігають вони. “В України зараз просто немає грошей на виплату цих трьох мільярдів. До того ж за умовами програми розширеного фінансування МВФ Київ просто не може виділяти кошти на подібні виплати”, – додав Олег Устенко.
Не остання справа
За словами Устенка, сума загального зовнішнього боргу України зараз становить 81% ВВП, виплата процентів за цими позиками становить 5,5% ВВП. “Але МВФ визнав “борг Януковича” суверенним, а не комерційним боргом України. Комерційний борг нині становить 15 мільярдів доларів, і він реструктуризований (основні виплати почнуться з 2019 року. – Ред.). Тому можна сказати, що, розпочавши програму розширеного фінансування, МВФ врятував Україну”, – сказав експерт.
Програвши справу у Високому суді Лондона, Україна ще не програла всю боргову війну з Росією, вважає Устенко. “В Стокгольмському арбітражі та інших міжнародних інстанціях зараз розглядається ціла низка позовів України до Росії. Багато з них мають непогані шанси на успіх, а це значить, що відкриються перспективи компенсувати втрати від боргу, який взяв у Москви режим Януковича, підсумував Устенко.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас