Той, що біжить по лезу. Все, що потрібно знати про проект Ілона Маска з всесвітньої кіборгізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Той, що біжить по лезу. Все, що потрібно знати про проект Ілона Маска з всесвітньої кіборгізації

Технології&Авто
1419
Ілона Маска турбує недосконалість світу взагалі, і непристосованість людини до змін навколишнього середовища зокрема. Маск переконаний, що епоха роботів змусить людей стати кіборгами.
Ні, поки що не йдеться про втілення пророцтва Філіпа Діка про репликантів або будь-якого іншого з безлічі фантастичних пророцтв про киборгів.
Маск хоче, щоб люди залишалися конкурентноспроможними в епоху штучного інтелекту (ШІ). І хоче зробити так, щоб у людей з’явилася можливість за бажанням імплантувати в мозок електроди, які дозволяли б завантажувати думки і спогади. Більше того, він вже приступив до створення компанії, яка зробить цю мрію реальністю.
Судячи з того, як багато часу Маск в останні роки приділяв темі ШІ, нова компанія Neuralink була задумана не вчора. І вона обіцяє стати третім великим проектом Маска після компанії Tesla, яка має намір перевести Землю на сонячну електроенергію, і SpaceX, яка почне колонізацію Марса.
Neuralink планує створити рішення, які об’єднають людей і машини за допомогою технології, яка отримала назву «нейронне мереживо».
Що це за компанія Neuralink?
Компанія Neuralink була без зайвого галасу і пилу заснована в липні 2016 року в Каліфорнії. В її статуті записано, що основним напрямком її діяльності будуть дослідження в медичній сфері.
Отже Маск не дарма натякав у своїх численних виступах в 2015-2016 рр. на те, що «ми скоро побачимо тісне злиття біологічного і цифрового інтелекту». Він потихеньку готувався до здійснення рішучих кроків у цьому напрямку.
«Мені буде важко приділяти увагу цим проектам, – написав Маск у своєму Twitter. – Але доведеться робити це, оскільки екзистенційний ризик дуже великий».
Чим саме буде займатися Neuralink?
Для початку Neuralink буде займатися безпосередньо дослідженнями. Зокрема, буде досліджуватися можливість застосування технології «мережива» для лікування депресії, хвороби Паркінсона і т. д.
Про завантаження думок поки що не йдеться.
Тим не менш, журналісти вже з’ясували, що Neuralink взяв на роботу Ванессу Толоса, інженера, який спеціалізується на гнучких електродах, а також експертів з мозкових імплантів. Серед них — Тімоті Гарднер, професор Бостонського університету, який прославився дослідженням, в ході якого ставив мозкові імпланти птахам, щоб зрозуміти, як вони співають.
Що таке нейронні мережива?
Це надтонкий, схожий на мережу, матеріал, який може бути імплантований у людський череп.
«Мережива» будуть представляти собою набір електродів, який може відстежувати стан мозку, його активність. А також впливати на його роботу. Можливо, навіть забезпечувати лікування пошкоджених клітин. Перші експерименти з мишами вже проводяться.
Фактично, це і є інструмент, за допомогою якого Маск сподівається завантажувати думки в людський мозок або скачувати їх звідти. З мишами це вже виходить. Принаймні, цього є вагомі докази.
А як це працює?
Мережа буде знаходитись усередині голки. Коли голка буде поміщена в череп людини, відбудеться ін’єкція і мережа розгорнеться всередині мозку. Довжина такої голки складає всього 1 мм. Завдяки цьому не потрібно робити розтин черепа для імплантації.
Сама мережа зроблена з металу і пластику. Поки що не зовсім ясно, яким чином, але мережа сама знаходить в мозку потрібні нейрони і підключається до них. Зв’язок з мозком здійснюється за допомогою електричної активності.
З часом «мереживо» стане частиною мозку. І дозволить мозку безпосередньо спілкуватися з пристроями зовні. Наприклад, транслювати свої думки у вигляді тексту на комп’ютер.
Навіщо все це Маску?
Маск неодноразово заявляв, що побоюється штучного інтелекту.
Він закликав лідерів Кремнієвої долини не поспішати з розвитком ШІ доти, доки не буде єдиної думки про те, чим загрожує появі розумних машин для майбутнього людства.
Основні побоювання Маска пов’язані з тим, що роботи можуть рано чи пізно перевершити людину за інтелектуальними здібностями. Потрібно спробувати відповідати машинам, інакше людство програє, впевнений Маск.
Він вважає, що фундаментальна різниця між комп’ютерами і людьми в тому, з якою швидкістю вони можуть спілкуватися. Люди здатні сприймати величезну кількість інформації візуально і на слух, але не можуть миттєво ділитися своїми думками з іншими людьми.
Швидкість, з якою людина може надрукувати текст, це «до смішного повільно», переконаний Маск.
Як зустріли затію Маска?
Як і всі ініціативи Маска, ця була зустрінута армією його шанувальників з великим ентузіазмом. У соцмережах.
З певної точки зору, ідея Маска являє собою варіацію на тему «не можеш перемогти, приєднуйся», упевнений оглядач Mashable Колін Дайледа.
За словами Брайана Джонсона, засновника стартапу Kernel, який також досліджує можливості мозкових імплантів, на поточний момент можливе читання сигналів мозку, які дозволяють працювати з хворобою Паркінсона, анорексією, ожирінням. Однак до того, щоб читати думки, поки ще далеко.
«Більшість здорових людей відчувають дискомфорт при думці, що в їхній череп щось вставлять, якщо в цьому немає гострої медичної потреби», – вважає нейробіолог з університету Торонто Блейк Річардс.
Маск оптимістично вважає, що перші працючі зразки інтерфейсу можуть бути готові вже протягом найближчих п’яти років, відзначає оглядач Engadget Ендрю Дальтон. Але, на його думку, до можливості підключення ШІ до людського мозку пройде набагато більше часу.
Як і в більшості інших своїх починань, Маск тут не «відкриває Америку», констатує Ліат Кларк, оглядач Wired. Він береться за напрямок, розвитком якого вже займаються інші, але робить це у своєму власному унікальному бізнес-стилі. Завдяки цьому підходу напрямок починає здаватися більш реалістичним, ніж коли-небудь, підсумовує вона.
На думку Всеволода Рубцова, українського експерта в галузі кібернетики і штучного інтелекту, проект Маска — можливо, найбільш раціональна думка про те, яким повинно стати людство завтра.
«Прогрес неможливо зупинити, і ідея симбіозу між штучним інтелектом і людьми може стати відправною точкою в нову епоху розвитку людства, – вважає Рубцов. – Незважаючи на всю складність проекту, ініціатива Маска спонукатиме великих гравців ринку інвестувати в такі ідеї, що може дати людям реальні переваги перед епохою розумних, супершвидких машин».
Олексій Бондарев
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас