ЄБРР має намір допомогти запровадити нову процедуру фінреструктуризації для українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР має намір допомогти запровадити нову процедуру фінреструктуризації для українських банків

Казна та Політика
236
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) об’єднує зусилля з українською владою щодо впровадження нової процедури фінансової реструктуризації для банківської системи України з метою зменшення кількості проблемних кредитів і в контексті більш широкої діяльності з підтримки фінансового сектора країни.
Про це йдеться в повідомленні ЄБРР.
Нова процедура визначена в законі України “Про фінансової реструктуризації”, прийнятому в кінці 2016, і покликана сприяти поліпшенню кредитних портфелів фінансових установ, їх стійкості та конкурентоспроможності.
Вона також має покращити якість відносин між банками та корпоративними позичальниками.
Належним чином функціонуюча банківська система є ключовим елементом правильно функціонуючої ринкової економіки.
Згідно з новою концепцією економічного переходу ЄБРР, успішна економіка повинна бути конкурентоспроможною, інклюзивною, добре керованою, “зеленою”, стійкою і інтегрованою.
Новий закон України “Про фінансову реструктуризацію”, у розробці якого допомагали ЄБРР і Світовий банк, дає кредиторам і позичальникам можливість реструктуризувати їхні кредитні угоди за допомогою добровільної позасудової процедури.
Мета цього закону – підтримати відновлення господарської діяльності українських компаній, які опинилися в критичному фінансовому стані, з використанням таких механізмів, як перенесення термінів погашення, часткове прощення боргу і конвертація боргу у власний капітал.
Закон також передбачає обмежений мораторій на здійснення заходів кредиторами і захист позичальників від проваджень у справах про банкрутство під час переговорів про реструктуризацію.
Нова система фінансової реструктуризації буде функціонувати під керівництвом місцевого адміністративного секретаріату, який відповідатиме за супровід окремих процедур реструктуризації.
Також буде працювати арбітражний комітет, який буде забезпечувати розгляд спорів між сторонами шляхом призначення незалежних і кваліфікованих арбітрів з офіційно затвердженого списку.
Фінансову та логістичну підтримку діяльності секретаріату будуть забезпечувати Незалежна асоціація банків України і ЄБРР.
Нагляд за функціонуванням нової системи здійснюватиме наглядова рада, до складу якої увійдуть представники Національного банку, Міністерства юстиції, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, а також державних Ощадбанку та Укргазбанку.
Як повідомлялося, ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні.
З початку діяльності в країні в 1993 році банк взяв на себе зобов’язання щодо надання майже 12,1 млрд євро в рамках 380 проектів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас