Головною інновацією Apple виявився зовсім не iPhone — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головною інновацією Apple виявився зовсім не iPhone

Фондовий ринок
2757
Вважається, що інноваційна діяльність Apple поширюється насамперед на високотехнологічні продукти – смартфони, комп’ютери, інтернет-сервіси. Насправді передові ідеї задіяні у всіх сферах діяльності компанії, включаючи фінансову.
Минулого тижня Apple потрапила під шквал критики після того, як влада Нової Зеландії з’ясувала, скільки податків пішло в казну країни завдяки продажам техніки Apple. За останні 10 років виробник iPhone продав тут товарів і послуг майже на $3 млрд, а податків заплатив всього близько $26 млн. Виходить, що ефективна податкова ставка для Apple в Новій Зеландії склала менше 1%, що обурило політиків. При цьому влада визнає, що американці діяли в рамках закону: податки сплачувались, але не в Новій Зеландії, а в Австралії, пише macdigger.
“Мені дійсно подобається продукція Apple, вона по-справжньому інноваційна. Але, здається, їх податковий департамент значно інноваційніший, ніж всі інші“, – заявив представник Партії зелених Джеймс Шоу.
Насправді Apple діє строго в рамках законодавства і просто перенесла основне податкове навантаження в Австралію. Представник Робочої партії Дебора Рассел характеризує це так: “вони працюють абсолютно легально, але є просто вікова різниця між легальністю і моральністю“.
Apple парирує тим, що є американською компанією, і позаяк “продукція та послуги створюються у США, там і сплачується більша частина податків“.
Це, звичайно, не так. Пошук ідеальної моделі оптимізації податків для Apple є одним з головних завдань на зарубіжних ринках. Аналогічна новозеландській проблема є і в Євросоюзі, де Apple сплачує всі податки в Ірландії, викликаючи обурення влади інших країн. Втрати від податкових фінтів американської компанії країни ЄС оцінюються в $13 млрд.
Великобританія і Італія не раз вказували на те, що необхідно припинити практику продажу товарів в одній країні і сплату податків в іншій. Це призводить до появи “податкових гаваней“, як Ірландія, Австралія, влада яких встановлює занижену ставку для транснаціональних корпорацій та отримує дохід, що належить іншим країнам.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас