У Гонтаревої вдосконалили інструмент екстреної підтримки ліквідності банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гонтаревої вдосконалили інструмент екстреної підтримки ліквідності банків

Кредит&Депозит
392
Національний банк України (НБУ) розширив перелік можливих застав за кредитами для інструменту екстреної підтримки ліквідності банків (Emergency liquidity assistance, ELA) і спростив порядок їх оформлення, повідомляється на веб-сайті Нацбанку.
Відповідне рішення закріплене постановою правління НБУ “Про внесення змін до Положення про екстрену підтримку Національним банком України ліквідності банків” від 27 березня 2017 року №27, яке вступає в силу 28 березня.
Зокрема, відтепер банки зможуть надавати для отримання кредитів ELA як заставу майнові права за кредитами юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які забезпечені не тільки іпотекою, а й одночасно іншими активами, тобто змішаною заставою. Крім того, майнові права за кредитами, наданими фізичним особам, зобов’язання за якими забезпечені іпотекою, будуть прийматися Нацбанком в заставу на портфельній основі (згідно з реєстром укладених банком кредитних договорів) за балансовою вартістю кредитів, визначеною банком. При цьому як застава приймаються майнові права за іпотечними кредитами фізособам, наданими тільки в національній валюті.
НБУ також уточнив, що цінні папери приймаються як застави за кредитами ELA за справедливою вартістю.
Інструмент екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків – ELA – введений в грудні 2016 року. Кредити, отримані за інструментом ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку в разі настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності, в тому числі за рахунок коштів акціонерів і стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних цінних паперів та іноземної валюти. Отримані в рамках ELA кредитні кошти банки повинні направити на виконання зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами (крім пов’язаних з банком осіб).
У грудні 2016 року також було визначено перелік можливих застав за кредитами ELA: цінні папери, які гарантовані державою, ліквідне нерухоме майно (крім об’єктів незавершеного будівництва), майнові права за укладеними банком кредитними договорами з юридичними особами (крім банків та бюджетних установ) і фізичними особами, виконання зобов’язань за якими в повному обсязі забезпечене іпотекою, крім об’єктів незавершеного будівництва, майнові права за укладеними банком кредитними договорами з фізособами, крім фізичних осіб-підприємців (згідно з реєстром укладених банком кредитних договорів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас