Ліцензування лотерей принесе бюджету мільярди гривень - нардепи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліцензування лотерей принесе бюджету мільярди гривень - нардепи

Казна та Політика
403
Народний депутат України, голова бюджетного комітету Ніна Южаніна: «…мова йде про близько 5-6 млрд гривень, які йдуть у кишені певних політичних сил, хто «кришує» всю цю ситуацію. Потрібно створити центральну систему, яка знаходиться у держави, коли кожна транзакція є і відразу автоматично йде відрахування податків».
Мінфін і уряд не діють. 4 роки тому був прийнятий Закон України «Про державні лотереї», який передбачав платне ліцензування учасників ринку. Проте досі не розроблені ліцензійні умови, і весь ринок працює на перехідних положеннях закону про лотереї від 2012 року.
Народний депутат України Леонід Козаченко: «Тут багато питань, чому так відбувається, безумовно, відповідальність лежить на Міністерстві фінансів України і воно мусить приймати рішення, тому міністру потрібно давати відповідь, що відбувається».
Найбільш оптимальною моделлю організації азартного бізнесу є обмежена конкуренція у вигляді ліцензування певного виду азартних ігор. Ліцензія зі щорічною платою може бути надійним способом детінізації, а також простим шляхом протидії ухиленню від податків і спрямування коштів до української казни.
Олександр Кірш, народний депутат від «Народного фронту»: «Просто повинна бути ліцензія, яка дає право грати протягом певного терміну. Вартість ліцензії повинна бути достатньо високою, щоб бути під силу тим, хто програє, але не стати для них трагедією. Саме ці ліцензії повинні бути податком з гравців і фактично замінити майновий ценз. Для компаній теж повинні бути ліцензії, і до того ж платні. Вони і будуть податком з компанії».
Реальний обсяг лотерейного ринку Мінфін оцінює в 40 млрд. В 2013 році легальні гральні компанії, задекларувавши дохід 12,4 млрд грн, заплатили у вигляді податків менше 3% від цієї суми. Відтоді податкові надходження скоротилися втричі.
Якщо міністерство фінансів України просто виконає свій обов’язок розробки і прийняття нових ліцензійних умов для ведення лотерейного бізнесу, то, за найскромнішими підрахунками, державний бюджет отримає близько 1 млрд грн. за рік вже в 2017 році.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас