НБУ пояснив, завдяки чому в 2016 відбулося зростання ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснив, завдяки чому в 2016 відбулося зростання ВВП

Казна та Політика
1262
У 2016 році українська економіка зросла на 2,3% р/р, в тому числі в IV кварталі 2016 року зростання реального ВВП прискорилося до 4,8% р/р, що перевищило очікування Національного банку.
Про це повідомляється в коментарі НБУ щодо зміни реального ВВП в 2016 році.
Так, згідно з оцінками, опублікованими в Інфляційному звіті за січень 2017 року, темпи економічного зростання очікувалися на рівні 3,3% в IV кварталі і 1,8% в цілому в 2016 році.
“Різниця пояснюється кращими, ніж очікувалося, показниками сільського господарства та інвестиційної активності”, – йдеться в повідомленні.
Зазначається, що в IV кварталі 2016 року рушійною силою прискорення економічного зростання стало сільське господарство.
“При цьому рекордний урожай зернових культур (66 млн тонн) перевершив усі прогнози. В результаті, валова додана вартість (ВДВ) сільського господарства зросла на 18,4% р/р, зумовивши більше половини річного приросту ВВП в IV кварталі”, – повідомляє прес-служба НБУ.
Приріст валового нагромадження стрімко прискорився в IV кварталі 2016 року – до 79% р/р.
Також вказано, що динаміка внутрішнього споживання в IV кварталі погіршилася.
“Відновилося падіння споживання сектору загальнодержавного управління (на 2,2% р/р), що може пояснюватися сповільненням зростання поточних витрат зведеного бюджету, зокрема в умовах їх більш рівномірного розподілу протягом 2016 порівняно з 2015 роком”, – повідомляє прес-служба.
Зростання приватного споживання сповільнилося (до 0,9% р/р, в сезонно скоригованому вираженні приватне споживання знизилося на 2,6% порівняно з попереднім кварталом) в умовах подорожчання послуг ЖКГ. Незважаючи на те, що сповільнення було очікуваним, динаміка приватного споживання була гіршою, ніж прогнозувалося.
“В цілому за підсумками 2016 наші оцінки підтвердилися – саме інвестиції були рушійною силою відновлення економічного зростання”, – зазначають в НБУ.
У розрізі валової доданої вартості секторів економіки, крім сільського господарства, в IV кварталі покращилися також показники промисловості. В останньому кварталі року промисловість відновила зростання – на 2,2% р/р.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас