НБУ вирішив ввести в обіг пам'ятну монету "До 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив ввести в обіг пам'ятну монету "До 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921"

Валюта
385
Національний банк з 22 березня вирішив ввести в обіг пам’ятну монету “До 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921”.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
Монета присвячена подіям, пов’язаним з боротьбою української нації за відновлення і утвердження власної державності у вигляді Української Народної Республіки, Української Держави і Західно-Української Народної Республіки.
“Ці складні соціально-політичні події мали величезне значення для відновлення Україною незалежності в 1991 році. Потужний темперамент тих часів, відчуття історичних зрушень і змін мали значний вплив і на мистецтво, яке відображало збентеження, занепокоєння, невлаштованість в суспільстві. Концепція монети зроблена в стилі авангардизму, що спонукає згадати світову славу майстрів, за походженням, вихованням, самосвідомістю і національними традиціями пов’язаних з Україною: Давида Бурлюка, Казимира Малевича, Володимира Татліна, Олександру Екстер, Василя Єрмілова, Олександра Богомазова”, – повідомляє НБУ.
На аверсі монети розміщено: угорі напис: Україна, номінал 5 Гривень, малий Державний Герб України, рік карбування монети – 2017; на дзеркальному тлі зображена cтилізована композиція: український прапор з тризубом в центрі, під яким розміщено композицію, що символізує зруйновану, розбиту Російську імперію; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч).
На реверсі монети зображено стилізовану композицію – динамічний кольоровий прапороносець із синьо-жовтим прапором (використано тамподрук) на тлі зображення колон маніфестантів з прапорами і транспарантами, що символізують той драматичний історичний період в Україні з масовими мітингами, гаслами і закликами до незалежності, свободи і т. д.; написи: Українська Революція (вгорі), 1917/1921 (внизу).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас