Населення ваблять валютною свободою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення ваблять валютною свободою

Валюта
1662
Нацбанк готується до чергового етапу валютної лібералізації. Він обіцяє дозволити українцям купувати валюту на суму до 150 тис. грн на день. Банкіри стверджують, що зможуть забезпечити каси валютою в потрібному обсязі, але не беруться прогнозувати терміни виконання Нацбанком своєї обіцянки.
Національний банк хоче поліпшити свій імідж в очах українців, тому починає роздавати приємні обіцянки. В ході майбутньої валютної лібералізації він у 12 разів (!) підвищить ліміт купівлі готівкової валюти фізичними особами. «Нацбанк планує збільшити ліміт продажу валюти населенню до 150 тис. грн», – запевнив перший заступник голови НБУ Яків Смолій. За нинішнім курсом це $5,55 тис. Зараз фізособа може купити валюту на 12 тис. грн ($444).
На ринку все спокійно
Підставою для такого рішення може стати профіцит готівкового ринку: українці більше продають валюти, ніж купують. Наприклад, в лютому українці купили валюти на $186,8 млн, а продали банкам – на $272,7 млн. У січні ці показники становили $144,4 млн і $197,8 млн відповідно. Минулого року українці продали валюти на $2,5 млрд більше, ніж купили. «Ситуація на готівковому ринку зараз стабільна і особливих потрясінь не очікується. Можуть бути періоди підвищення попиту на валюту в моменти виплат коштів вкладникам з Фонду гарантування вкладів, але їх суми вже не такі значні й великого впливу на курс і на ситуацію в цілому вони не чинитимуть», – вважає головний скарбничий Альтбанку Наталія Жиленко.
Міжбанк також спокійний. «Незважаючи на нинішню політичну дестабілізацію, міжбанк зберігає цілком рівні та спокійні позиції, і рухається виключно в залежності від макроекономічних та сезонних факторів. Протягом останніх років гривня майже вийшла з-під впливу психологічних чинників. Під час заворушень українці вже не поспішають відразу інвестувати заощадження у валюту, також масово не забирають з банків депозити, як у 2014-2015 роках», – розповідає директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
Голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко ситуацію на готівковому валютному ринку оцінює як умовно стабільну. «Гривня демонструє певну стійкість, але реальних причин для довгострокової стійкості немає. Забагато факторів впливає на курс: і політична ситуація, і майже відсутність точок зростання, які давали б можливість прогнозувати додаткові джерела валютної виручки, спекулятивний фактор», – пояснює Тамара Савощенко.
Завжди готовий
Підвищення лімітів на продаж валюти населенню банкіри чекають з нетерпінням. «Це абсолютно логічний і давно очікуваний крок. Напевно, було б навіть краще взагалі зняти обмеження у сумі, оскільки за розвинутого чорного ринку готівкової валюти воно не має економічного сенсу. Після скасування пенсійного збору з купівлі валюти єдиною перевагою чорного валютного ринку перед банками залишалася відсутність будь-яких обмежень за сумою купівлі. Зараз ця перевага значно зменшена», – каже Тамара Савощенко. Олег Курінний допускає збільшення лімітів з продажу валюти в одні руки після врегулювання конфлікту з блокадою в зоні АТО і хвилювань із цього приводу в регіонах.
Користь від нововведення відчують не тільки клієнти, але й самі банки. «Клієнтам це дозволить купувати валюту в надійному місці, а не шукати її на чорному ринку. Банкам це дозволить наростити обсяги операцій і доходів, але, найголовніше, мінімізація обмежень позитивно позначиться на рівні довіри населення до банківської системи і допоможе повернути валюту в банки», – вважає Наталія Жиленко.
Купівля стане легальною
Банкіри вважають, що підвищення лімітів не призведе до збільшення попиту на готівкову валюту з боку населення, просто угоди перетечуть в банки. «Обороти готівкової валюти в легальному правовому полі значно виростуть: банки збільшать свою конкурентоспроможність у порівнянні з фінансовими компаніями та іншими операторами готівкового ринку і зможуть конкурувати з чорним ринком», – пояснює головний експерт відділу операцій на валютному та грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков.
Втім, навіть якщо попит на валюту з боку населення зростатиме, банки готові з ним впоратися. «Обсяги касових операцій, найімовірніше, збільшаться, однак банки повинні впоратися з цим без особливих труднощів», – припускає Микита Мишаков. На початку лютого Нацбанк в п’ять разів збільшив ліміт чистої денної купівлі валюти – до 0,5% від розміру регулятивного капіталу. «Завдяки цьому у великих банків з’явився простір для маневру за касовими операціями, а курси готівкового і безготівкового долара практично зрівнялися», – зазначає Микита Мишаков.
«Ми в Укрсоцбанку і Альфа-банку не прогнозуємо якихось труднощів з наявністю необхідної кількості готівкової валюти», – каже Тамара Савощенко. «Для банків, і для нас в тому числі, не стане проблемою підкріплювати каси готівковими коштами. Проблеми можуть бути тільки у тих банків, у яких недостатньо ліквідності та нема за що купити валюту», – вважає Наталія Жиленко.
Втім, на практиці ситуація може відрізнятися. Навіть зараз українці можуть купити валюту в межах 12 тис. грн в еквіваленті далеко не в кожному банківському відділенні. А щоб зняти з депозиту або з платіжної картки навіть $1 тис. (набагато менше за добовий ліміт зняття валюти), необхідно заздалегідь замовляти інкасацію валюти в конкретне відділення банку.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас