Кирило Бігай: інвестиційна привабливість українського IT. Досягнення за 2016 рік і виклики 2017-го — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кирило Бігай: інвестиційна привабливість українського IT. Досягнення за 2016 рік і виклики 2017-го

Технології&Авто
860
Українські IT-компанії — одні з найбільш явних претендентів на інвестиції, які потенційно можуть залучати в країну кілька мільярдів доларів на рік. Пропоную подивитися, як рухається цей процес, і оцінити, які перешкоди заважають такому сценарію реалізуватися — щоб сформулювати основні виклики в питаннях інвестиційного клімату на найближчий рік.
Приводи для гордості за 2016 рік
Українським IT-фахівцям є чим пишатися. Приміром, на 50-й виставці International Consumer Electronic Show (СЕЅ-2017) в Лас-Вегасі, яка пройшла на початку цього року, вперше організували український павільйон UaTech Expo Zone, куди потрапили 8 вітчизняних стартапів. Організатором української зони виступила Асоціація венчурного капіталу та прямих інвестицій UVCA, чия діяльність сама по собі викликає великий оптимізм. У 2016-му вони, як сказано на сайті організації, активно відбирали учасників і готували їх до заходу. Справедливо буде уточнити, що українські підприємці і раніше їздили на СЕЅ, але тільки зараз у України з’явився офіційний павільйон і партнер, який взяв на себе організаційні та матеріальні питання.
Варто відзначити запуск Kyiv Smart Hub City, VDNH Tech, проекти EGAP Challenge і Apps4Cities, 1991 Open Data Incubator. Всі вони дають поштовх розвитку IT-проектів в Україні, підвищують кваліфікацію фахівців, які роблять нашу IT-сферу більш значущою всередині країни і конкурентною — за її межами.
Однак все це, хоч і перспективно, але поки не дало відчутних змін у тому, що стосується інвестиційної привабливості України.
Рейтинги: Україні є куди рости
В кінці першого півріччя 2016-го Європейська Бізнес Асоціація опитала топ-менеджерів компаній-учасниць і визначила індекс інвестиційної привабливості України. Іноземні та вітчизняні інвестори у середньому ставлять Україні 2,88 бала з п’яти. Тобто, ми все ще не можемо наблизитися навіть до нейтральної точки в 3 бали. Позитивно оцінюють інвестклімат країни тільки 11% учасників опитування. Дані наводить видання «Ділова столиця».
Головними перешкодами на шляху інвестицій в Україну фахівці називають високий рівень корупції на всіх рівнях, відсутність серйозних зрушень і практично нульовий темп реформ. Правда, 22% відзначили стабілізацію національної валюти, що позитивно позначилося на загальній оцінці.
Це не єдиний рейтинг, результати якого не вселяють оптимізму у потенційних інвесторів. Так, в актуальному рейтингу інвестиційної привабливості BDO IBC Overall ranking, який формує аудиторська компанія BDO International спільно з Гамбурзьким інститутом світової економіки, Україна опинилася на 130 сходинці з 174-х, втративши 41 пункт порівняно з 2015 роком. У рейтингу Світового банку Doing Business ми посідаємо 80-е місце за легкістю ведення бізнесу. Все це — дуже невтішні результати.
Законодавчі зміни і виклики на 2017-й
Разом з тим, Україна усвідомлює свої слабкі сторони і намагається їх вирішити, хоч і недостатньо успішно. Так, минулого року був прийнятий законопроект № 4496, згідно з яким зовнішньоекономічні договори тепер можна укладати без письмового оформлення і мокрої печатки. Це істотно спрощує роботу фріланс-фахівців і компаній, що працюють на аутсорс. Останні, як і раніше, займають значну частку IT-ринку України.
Ще одна позитивна новина — в першому читанні прийнято проект закону № 4541, який обіцяє значне пом’якшення вимог для іноземних фахівців та інвесторів, які приїжджають в Україну. Поки що фахівці з Європи і США можуть перебувати в країні 90 днів з кожних 180-ти, а для інвесторів цього мало. Оформлення дозволу на постійне перебування в Україні коштує близько 1500 доларів на рік, а для того, щоб отримати дозвіл на роботу, доводиться чекати 3-4 місяці, що теж не підвищує інвестиційну привабливість країни.
Складнощі з виведенням доходів за кордон і зовсім відбивають у багатьох інвесторів бажання вкладати в Україну. Звісно, всі обмеження і правила валютного контролю спрямовані на те, щоб гроші не тікали з країни, але в підсумку вони призводять до протилежного результату: гроші просто не приходять, і витікати, власне, нічому.
IT-сфера і агросектор — два напрями української економіки, які, на мою думку, мають справді вражаючі перспективи і можуть зробити країну конкурентоспроможною на світовому ринку. Але щоб ці оптимістичні прогнози справдилися, нам вкрай потрібна підтримка держави й чітка продумана політика. Разом з тим, це не повинно проявлятися втручанням держави в питання бізнесу. Ми повинні розвивати екосистему стартапів, спрощувати ведення бізнесу для вітчизняних і закордонних підприємців, а ще — всіма силами боротися з корупцією. І нам вдасться, тому що іншого виходу немає.
Кирило Бігай, СЕО і співзасновник онлайн-майданчика для пошуку репетиторів Preply.com
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас