Шотландія та Північна Ірландія готують референдуми про незалежність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шотландія та Північна Ірландія готують референдуми про незалежність

Світ
887
Націоналістична партія Північної Ірландії Шинн Фейн заявила, що хоче “якомога швидше” провести референдум в країні про відділення від Великобританії. Про це пише Reuters.
Як повідомляється, партія регулярно закликала відокремити Північну Ірландію від Британії, проте їм опонував державний секретар Джеймс Брокеншир. Проведені раніше соціологічні опитування серед ірландців також свідчили про їхнє бажання залишитися в складі Британії.
Однак, як зазначається, опитування не проводилися в останні місяці.
“Вихід Великобританії з ЄС стане катастрофою для економіки і катастрофою для народу Північної Ірландії. Референдум про ірландську єдність повинен пройти якомога швидше”, – заявила лідер Шинн Фейн Мішель О’Ніл.
Раніше повідомлялося, що Палата лордів британського парламенту з другої спроби затвердила законопроект про Brexit.
У свою чергу, перший міністр Шотландії Нікола Стерджен оголосила, що вона запросить дозвіл регіонального парламенту на проведення повторного референдуму про незалежність, оскільки більшість шотландців висловилися проти Brexit і хочуть залишитися в Європейському Союзі. Про це повідомляє Бі-бі-сі.
Згідно із законом, перед тим як подавати запит про референдум в уряд Великобританії, Стерджен повинна отримати дозвіл шотландського парламенту.
За словами Ніколи Стерджен, вона хотіла б провести голосування між осінню 2018 року і весною 2019-го.
У червні 2016 року Шотландія і Північна Ірландія (Ольстер) в ході референдуму про членство в ЄС проголосували за збереження Великобританії в складі об’єднання, а більшість виборців в Англії і Уельсі підтримали вихід.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас