Вирок і нині там: що відбувається в ДФС, поки Роман Насіров перебуває під вартою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вирок і нині там: що відбувається в ДФС, поки Роман Насіров перебуває під вартою

Казна та Політика
600
Вчора, після понад п’ятигодиного розгляду, Апеляційний суд Києва залишив чинним рішення Солом’янського суду, прийняте в ніч з 6 на 7 березня – відсторонений глава Державної фіскальної служби Роман Насіров залишається під вартою на 60 днів (до 30 квітня) з правом внесення застави в розмірі 100 млн гривень.
Тим часом антикорупційні органи продовжують перевіряти податківців. Минулого тижня в рамках “газової справи Онищенка”, яка стосується надання розстрочення податкового боргу компаніям, афілійованим з народним депутатом-втікачем, пройшли обшуки в кількох територіальних управліннях ДФС. За інформацією РБК-Україна, на допити в НАБУ в якості свідків викликаються ключові фігури центрального апарату служби.
Ситуація, що склалася довкола керівництва фіскальної служби, змусила Міністерство фінансів активізувати роботу з реформування ДФС. Мова може йти про кілька варіантів – від створення єдиного органу з питань митної та податкової політики у складі міністерства до виведення митниці в окремий підрозділ, як це було до 2012 року.
Повторення пройденого матеріалу
У ніч з 6 на 7 березня Солом’янський районний суд Києва виніс рішення щодо відстороненого глави ДФС Романа Насірова, який звинувачується антикорупційними органами в перевищенні службових повноважень. Суд першої інстанції обрав для нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з правом внесення застави в 100 млн гривень.
Тоді позиція судді не влаштувала ні обвинувачення, ні захист Насірова. Сторони сходилися в одному – обидві заявили про подання апеляції на рішення суду. Прокуратура і НАБУ вимагали 2 млрд гривень застави, що, на їхню думку, порівнянно зі збитками, заподіяними державі в результаті прийняття Насіровим незаконного рішення про розстрочення боргу по рентних платежах компаній, афілійованих з депутатом Олександром Онищенком, який зараз переховується в Лондоні. Адвокати просили домашній арешт.
Вчора, після понад п’ятигодинних слухань, Апеляційний суд Києва залишив чинним рішення Солом’янського суду. Рішення апеляційної інстанції оскарженню не підлягає. Таким чином, якщо Роман Насіров не внесе заставу в 100 млн гривень, то перебуватиме в Лук’янівському СІЗО до 30 квітня. Якщо така сума буде знайдена, а на думку прокурора Андрія Перова, вона є цілком посильною для обвинуваченого, бо “родина не бідує”, то Насіров перебуватиме під домашнім арештом. До нього буде застосована електронна система контролю (на нього одягнуть електронний браслет стеження), і він буде зобов’язаний з’являтися на допити на першу вимогу.
“Розмір тільки офіційних коштів, викладених в декларації, за нинішнім курсом становить близько 55 млн гривень”, – заявив на суді Андрій Перов, додавши, що Насіров також володіє нерухомістю, в тому числі у Великобританії. Цей факт, а також наявність у нього британського громадянства, на думку сторони звинувачення, що побічно може свідчити про те, що звільни суд Насірова, він залишить країну і сховається в Англії. “Ми наполягаємо на тому, що Насіров є громадянином Великобританії. Жодного спростування цього ні з боку обвинуваченого, ні його адвокатів не було, – додав прокурор САП Роман Симків. – Є нерухомість у Лондоні, що дає право мешкати за межами України. Місцезнаходження паспорта невідоме, але нагадую, що знищення, приховування доказів тягне за собою відповідальність”.
Факт подвійного громадянства розв’язує руки Мінфіну і дозволяє звільнити Романа Насірова вже зараз, оскільки наявність іншого, крім українського, паспорта, є порушенням закону про держслужбу. Раніше в Мінфіні заявляли, що не будуть звільняти відстороненого главу ДФС до винесення рішення суду по суті.
Роман Насіров вчора говорив багато і довго, почавши з того, що він – невинний, а всі звинувачення повністю безпідставні і бездоказові. Адвокати ж порівнювали судовий процес над своїм підзахисним з подіями, що відбувалися в Стародавньому Римі, коли народ вимагав “хліба і видовищ” (panem et circenses). “Мене хвилює те, що зараз відбувається в ДФС. Уявіть собі, що, бачачи цей публічний процес, підписання висновків на розстрочення буде неможливим, будуть відмовляти”, – говорив Насіров, в черговий раз повторюючи, що він все робив за законом, згідно з наявними інструкціями, а відстрочення платежів надавалися і на великі суми, як це було, наприклад, з “Укрнафтою”.
“Ми в черговий раз прослухали лекцію, як надаються розстрочення. Але ні Насіров, ні захист так і не пояснили, чому він, як глава ДФС, так не робив. Чомусь пояснили, що до моменту першого звернення до нього, як до керівника (в 2015 році. – ред.), заборгованість компаній становила 2 млн гривень, а вже до осені 2016 року – 2 млрд гривень”, – відреагував на слова відстороненого глави ДФС Андрій Перов.
Наприкінці минулого тижня антикорупційні органи провели кілька обшуків у територіальних підрозділах ДФС у “газовій справі Онищенка” – у Харківському, Дніпропетровському та Полтавському. І в результаті допиту одного з керівників територіального управління з’ясувалося, що керівництвом ДФС застосовувалися “інші, не передбачені законодавством способи впливу”, так звані “темники” або “алгоритми узгодження дій”. “Були негласні вказівки, як діяти незаконно, а саме, що робити з підприємствами”, – уточнив Роман Симків. Він не відкидає, що за такою ж схемою могли даватися вказівки і щодо розстрочення боргів для інших компаній.
Як розповів РБК-Україна один з адвокатів Насірова, поки питання застави “станом на зараз не стоїть”. Сторона захисту не відкидає обговорення інших запобіжних заходів, наприклад, домашній арешт або взяття обвинуваченого на поруки. “У нас, згідно зі статтею 201 Кримінально-процесуального кодексу, є право подавати клопотання про зміну запобіжного заходу. Позицію про подальші дії буде обговорювати 14 березня, в СІЗО, з Романом Михайловичем. Поки це тільки припущення, все буде відомо тільки після спілкування з ним. Ми, звісно, розраховували на апеляцію”, – уточнює адвокат.
Водночас, за інформацією РБК-Україна, питання внесення застави все ж обговорювалося ще на етапі прийняття рішення Солом’янським судом. Як стверджують джерела видання, знайомі з ситуацією, прохання “допомогти матеріально” вже надходили, зокрема, одному з депутатів з керівництва фракції Блок Петра Порошенка. “Сам Глімбовський (Олександр Глімбовський, тесть Насірова, глава будівельної корпорації “Альтіс-Холдинг”,- ред.) не потягне, та й у Насірова немає таких грошей, – розповідає співрозмовник видання. – Але сума застави повинна бути “чистою”, це повинні бути гроші, з яких сплачено податки, а з цим є певні питання”.
Розділяй або володарюй
Ситуація з арештом Романа Насірова внесла сум’яття в роботу Державної фіскальної служби. “Щодо операційної роботи та імплементації змін до Податкового кодекск – повна тиша. Всі в повному розпачі, ніхто не знає, що робити, куди бігти, – розповідає РБК-Україна один з депутатів-членів парламентського комітету з питань податкової та митної політики. – На цю середу ми запросили міністра фінансів і в.о. глави ДФС Мирослава Продана на засідання комітету, щоб заслухати їх, як вони будуть працювати далі”.
У Мінфіні РБК-Україна запевняють, що на даному етапі “провалів” по збору податків не бачать. “По динаміці все нормально, негативних речей я поки не бачу. “Шмонають” окремих людей, а не тих, хто забезпечує збори. Директори департаментів по збору працюють всі”, – уточнює джерело РБК-Україна в Мінфіні. Водночас за оперативними даними Держказначейства на 13 березня, сума зібраних податків у цілому по структурі ДФС (податкова плюс митниця, без відшкодування ПДВ) склала 19,2 млрд гривень. Роком раніше, на звітну дату, в бюджет було перераховано 25,5 млрд гривень.
У самому відомстві справді неспокійно. Співробітники відмовляються спілкуватися, а кілька ключових фігур центрального апарату ходять на допити (як свідки) в НАБУ у справі про реструктуризацію. Зокрема, перший заступник глави ДФС – глава податкової міліції Сергій Білан і керівник департаменту погашення боргу Володимир Новіков. “Це одна з причин, чому Білан не в.о. глави ДФС, хоча і був першим заступником Насірова. Він був у курсі Роминих тем”, – розповідає співрозмовник РБК-Украина, знайомий з ситуацією в ДФС. За його словами, “під прицілом” силових структур перебуває і начальник Офісу великих платників податків Євген Бамбізов.
Під шумок арешту Насірова та призначення в.о. глави ДФС Мирослава Продана, якого лобіював прем’єр-міністр Володимир Гройсман, відомство потрапило під справжній контроль Мінфіну, як того і передбачає система субординації. Як відомо, у міністра фінансів Олександра Данилюка давній особистісний конфлікт з Романом Насіровим. За словами міністра, глава ДФС неодноразово ігнорував доручення Мінфіну. Тепер в центральному апараті, за словами одного зі співрозмовників з числа податківців, буквально днює і ночує десант Данилюка” на чолі з Яною Бугримовою, керівником Проектного офісу реформ при міністерстві. “У зв’язку з подіями ДФС почало співпрацювати. Продан, звісно, не Насіров, допускає Мінфін”, – розповідає джерело РБК-Україна в ДФС.
Крім того, Мінфін у черговий раз активізував процес напрацювання пакету реформ у структурі ДФС. “Поки існує корупція в ДФС і силові умови роботи, тиск на бізнес, все що ми хочемо зробити, буде нівельовано, – заявив Данилюк. – Ніхто не буде добровільно сплачувати податки, якщо система роботи ДФС не буде справедливою і прозорою. Коли система справедлива, то і платники поводяться інакше”.
При цьому, в чому суть реформи, міністр не уточнює, лише зазначаючи у своїх виступах, що всі структурні зміни узгоджені з міжнародними партнерами, насамперед МВФ, і вони, в тому числі, були предметом узгодження під час його поїздки до Вашингтона минулого тижня.
Міністр фінансів проігнорував всі прохання РБК-Україна прокоментувати реформу ДФС. Водночас джерела видання в міністерстві говорять про прямо протилежні сценарії майбуття цього відомства.
За інформацією одних, Мінфін “має бажання зробити єдину юрособу”. Нагадаємо, це одна з вимог МВФ, яка переходить з одного меморандуму в інший. В останній версії документа, зобов’язання щодо прийняття законодавства щодо злиття податкової та митної адміністрацій в одну юрособу Кабмін переніс з грудня 2016 року на кінець березня 2017 року. Джерела видання, знайомі з пропозиціями, зазначають, що мова йде про злиття відомств у складі Мінфіну. «Тобто юрособа, умовно, одна – Мінфін, а контроль та відповідальність залишається внизу, бо залишаться районні та обласні інспекції, – пояснює співрозмовник видання. – По суті, зберігається нинішній функціонал, тільки центральний апарат ДФС змінюється на Мінфін». У самій ДФС РБК-Україна зазначають, що нинішні норми Податкового кодексу не дозволяють це робити.
Другий сценарій передбачає виділення митниці в окрему, самостійну структуру, як це було до 2012 року, поки Держмитницю не було передана урядом Миколи Азарова в структуру Міністерства доходів і зборів. Можливість такого варіанту підтвердили і в ДФС, зауважуючи, що “вже є концепція і, попередньо, митниця буде окремим органом”. “Це глибоко законспірована стратегія з ідеєю створити, під Мінфін, митну вертикаль, що вимагатиме змін до мінімум 13 законів”, – розповідає один з колишніх керівників митниці. Суть цієї пропозиції полягає в такому: ліквідувати в областях митниці, створивши на їхньому місці митні пости (близько 200), які безпосередньо будуть підпорядковуватися головному митному інспектору (аналог глави митниці).
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас