НБУ пропонує вдосконалити оплату комунальних послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пропонує вдосконалити оплату комунальних послуг

Особисті фінанси
2624
Національний банк України виступає за поширення і популяризацію в Україні послуги Direct Debit, що передбачає договірне списання коштів банком з рахунка клієнта для оплати циклічних витрат, включаючи погашення кредитів та оплату комунальних послуг.
Як повідомляється на сторінці НБУ в соцмережі Facebook, в рамках цієї послуги ЖЕК або інший центр послуг формує електронну квитанцію, яка відразу потрапляє в банк користувача послуг, а відповідний клієнт банку отримує повідомлення з пропозицією автоматично сплатити по квитанції. Оплата відбувається після підтвердження клієнтом операції в залежності від налаштувань в онлайн-банкінгу.
Серед переваг послуги НБУ виділив оплату без «фізичної» присутності в банку, зручність здійснення платежів, можливість операцій за допомогою онлайн-сервісів в режимі 24/7, зниження імовірності штрафних санкцій за несвоєчасну оплату рахунків, скорочення черг у відділеннях банків, автоматизацію процесів, скорочення паперових документів і операційних витрат банків. Нацбанк зазначив, що подібна послуга успішно працює в країнах Європейського Союзу і США.
Зокрема, у Нідерландах через Direct Debit проходить майже 45% всіх банківських транзакцій, а у Великобританії рахунки Direct Debit служать для оплати 73% комунальних платежів. В Україні послуга поки що не отримала великого поширення, однак вже використовується деякими платіжними системами і банками.
За інформацією регулятора, для повноцінного функціонування послуги необхідно розробити стандартну форму квитанцій для оплати комунальних послуг і забезпечити її формування в електронному вигляді усіма постачальниками цих послуг, що можливо при тісному співробітництві НБУ, Мінекономіки, Мінрегіонбуду, банків і агрегаторів платіжних послуг. У повідомленні зазначається, що Нацбанк з 2016 працює над втіленням концепції cashless-економіки в Україні, передбачає зниження частки готівкових розрахунків і скорочення готівки в економіці, і послуга Direct Debit передбачена цією концепцією.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас