Голова НБУ підрахувала, на скільки знизиться ВВП в разі продовження блокади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ підрахувала, на скільки знизиться ВВП в разі продовження блокади

Казна та Політика
1229
Продовження транспортної блокади на Донбасі може погіршити очікуваний показник зростання реального ВВП України.
Про це повідомила голова Національного банку України Валерія Гонтарева в ході брифінгу в НБУ.
За її словами, продовження блокади до кінця року може погіршити прогнозований показник зростання реального ВВП на 1,3 п.п. до 1,5% на кінець поточного року.
Також голова НБУ зазначила, що продовження блокади може знизити експорт металургійної продукції і одночасно підвищити імпорт енергетичного вугілля, що зробить негативний вплив на платіжний баланс України. “За нашими оцінками, в результаті сальдо поточного рахунка може погіршитися приблизно на 2 мільярди доларів”, – сказала Гонтарева.
При цьому голова НБУ зазначила, що припинення блокади найближчим часом дозволить уникнути істотних наслідків для економіки та платіжного балансу країни.
Кабінет міністрів України в рамках врегулювання ситуації з блокадою поставок вугілля з зони АТО прийняв запропонований Службою безпеки України порядок переміщення товарів через лінію розмежування і протягом доби допрацює перелік товарів, дозволених до переміщення.
Прийняте урядом рішення, зокрема, передбачає визначення правового режиму переміщення товарів, включаючи гуманітарну допомогу, і забороняє переміщення будь-яких товарів, крім харчових продуктів, ліків як гуманітарної допомоги, а також товарів, необхідних для функціонування підприємств металургії, вугледобувної та енергетичної галузей.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас