Як змінилася довіра до поліції в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінилася довіра до поліції в Україні

Кримінал
697
Рівень довіри українців до патрульної поліції істотно знизився. Як повідомив голова МВС Арсен Аваков, зараз тільки 40% громадян позитивно оцінюють діяльність правоохоронців. Що ж стало причиною такого падіння довіри?
НЕ ДО СЕЛФІ
“На старті (4 липня 2015 року. – Авт.) був пік захоплення і обожнювання патрульної поліції. Рівень довіри досягав 60%, зараз знизився до тверезої повсякденності, до 40%”, – повідомив голова МВС.
Про причини Аваков не говорив, але, за оцінками самих силовиків, на зниження довіри могли вплинути кілька скандалів, які відбулися в рядах копів. Це і не завжди професійно проведені затримання порушників, і трагічний розстріл копів озброєним злочинцем в Дніпрі.
Ще один фактор – це понад 500 ДТП, що сталися за участю патрульних тільки в минулому році. А ось найбільш резонансними провалами силовики називають розстріл пасажира BMW, за яким копи влаштували погоню, і крадіжку $17 тис. з автомобіля, який потрапив в ДТП.
Самі ж патрульні визнають, що в їхній роботі є пробвли, але називають їх тимчасовими.
Голова Департаменту патрульної поліції Євген Жуков нам відповів так: “Над помилками працюємо. Так завжди буває, коли планка висока, а шлях важкий. Попереду – створення дорожньої патрульної поліції, посилених патрульних тактичних груп, старт патрульних в інших містах. Тренінги, вогнева підготовка проводяться цілодобово, а значить, зростає і професіоналізм. Упевнений, помилок стане менше”.
ПЕРЕВЕРТНІЗАЛИШИЛИСЯ
Водночас, за словами Авакова, до всієї поліцейської системі, на відміну від міліцейської, рівень довіри трохи зріс і зараз становть 25%. (В останні місяці існування міліції він не перевищував 22%.) Втім, скандали досі не рідкість і в лавах уже переатестованих міліціонерів.
У Львові суд має обрати запобіжний захід трьом поліцейським, яких прокуратура підозрює в знущаннях над пасажирами центрального залізничного вокзалу. Як розповіла спікер львівської облпрокуратури Мар’яна Гайовська, затримані троє поліцейських, які чергували на вокзалі. “Вони підозрюються у вимаганні грошей у подорожуючих із застосуванням сили. Всім трьом оголошені підозри”, – сказала нам Гайовська. За її словами, обшуки пройшли в цілому у 13 поліцейських, які служать разом із підозрюваними. Під час обшуків силовики знайшли речі, що належать жертвам “перевертнів”.
Схожий випадок нещодавно викрив і Департамент внутрішньої безпеки Нацполіціі. До копів звернувся житель Дніпра, якого пограбувало угрупування з 10 осіб. У лісоруба відібрали $1 тис., бензопилу та дрова.
Поліція з’ясувала, що до злочину причетний 22-річний курсант, який у цей час проходив практику в одному з відділів поліції Дніпра.
А в Тернополі на вимаганні 5 тис. грн піймали оперативника, який шантажував злодія, що вкрав у сусіда холодильник.
У Нацполіціі, коментуючи подібні випадки, підкреслюють, що це природний процес – так поліція очищає свої лави від “перевертнів”.
Ігор Сєров
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас