МВФ захотів монетизації субсидій в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ захотів монетизації субсидій в Україні

Казна та Політика
4403
“Монетизація субсидій – необхідний і важливий крок реформи енергоефективності в Україні, інвестиція в енергоефективність”, – заявив віце-прем’єр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.
За його словами, по-перше, це дозволить створити стимули і надати інструменти для майже половини українських сімей з тепломодернізації своїх осель. По-друге, підприємства-постачальники комунальних послуг нарешті перестануть залежати від централізованих рішень і дій монополістів. Вони зможуть самостійно спрямовувати кошти на модернізацію і енергоефективність виробництва та постачання тепла. По-третє, це створить прозорі і зрозумілі для кожного відносини в ланцюзі «бюджет – субсидіант – концесії послуг – постачальник енергоресурсів», а також мінімізує корупційні ризики.
Віце-прем’єр також повідомив, що планується ввести монетизацію в два етапи. Перший – на рівні підприємств – постачальників послуг, а другий – на рівні населення.
«Монетизація надасть отримувачам субсидій стимули інвестувати в заходи енергоефективності та додаткове джерело з їх фінансування. Це одна з вимог меморандуму з МВФ і передумова для виконання Угоди про асоціацію України з ЄС в частині впровадження Третього енергетичного пакета», – сказав Зубко на зустрічі з представниками урядів ЄС та Швейцарії, міжнародних організацій і народними депутатами.
При цьому, як стало відомо, концепція монетизації субсидій розроблена експертами Мінрегіону спільно зі Світовим банком.
Раніше віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, коментуючи реформу системи держдопомоги, заявляв, що монетизувати субсидії для 9 млн громадян неможливо.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас