Білорусь в січні втратила 1,5% ВВП через недопоставки російської нафти - прем'єр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь в січні втратила 1,5% ВВП через недопоставки російської нафти - прем'єр

Світ
315
Білорусь в січні 2017 року втратила 1,5% ВВП через недопоставки російської нафти, і компенсувати її поки не вдається, заявив прем’єр-міністр Андрій Кобяков на засіданні президії ради міністрів у вівторок.
“Уточнені цифри ВВП по січню – падіння на 0,5% до січня 2016 року. Основна причина – недопоставка нафти з Російської Федерації. Рік тому ми переробили в січні нафти на 0,8 млн тонн більше (ніж в січні 2017 року – Ред.) . За рахунок цього фактора втратили 3,3 процентного пункту в промисловості, 4,5 п.п. – в оптовій торгівлі. у підсумку втратили 1,5% ВВП. тобто при постачанні нафти на рівні минулого року зростання ВВП в січні було б 1%”, – сказав А.Кобяков, якого цитує прес-служба уряду.
За його словами, промисловість республіки поступово відновлюється, з 13 секторів переробної промисловості 10 показали зростання, “приросли всі, за винятком “Бєлнєфтєхіму”.
Як повідомлялося, через розбіжності в підходах до визначення ціни російського газу між Росією і Білоруссю виник конфлікт неплатежів. РФ у відповідь скоротила поставки нафти, через що обсяг переробки нафти білоруськими НПЗ в 2016 році скоротився майже на 20% – до 18,6 млн тонн.
На початку лютого президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що для заміщення російської сировини республіка шукає нафту для переробки в інших країнах. “У Венесуелу їдемо добувати нафту, зараз в Канаду поїдемо, в Ірані домовляємося”, – відзначав він.
Білоруський уряд розраховує на зростання ВВП країни за підсумками першого півріччя 2017 року на 0,2%, за підсумками всього року – на 1,7%. Світовий банк прогнозує зниження економіки Білорусі в поточному році на 0,5.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас