1963
Куди дівається українська риба
— Аграрний ринок
Українську рибу розсмакували за кордоном. У 2016 році експортна виручка від продажу свіжої та охолодженої риби зросла в 9,6 разу, а ракоподібних – в 4,2 разу.
Постачальники збільшили доходи від експорту на 39% (до $ 21,8 млн) проти $15,7 млн в 2015 році.
«При цьому показники все ще менші від цифр 2014 року на 32%. Тоді в країну надійшло $31,9 млн. Після втрати ринку РФ ми продовжуємо відновлювати експорт за всіма позиціями», – повідомила провідний аналітик Ради з питань експорту продовольства (UFEB) Ганна Бурка.
Короп поїхав в Данію
Продажі свіжої та охолодженої риби зросли в минулому році в 9,6 разу (до $1,5 млн), однак частка цього продукту в структурі загальної виручки поки що невелика – всього 7%. Порівнянну частку займають обсяги поставок сушеної, копченої та солоної риби. Спостерігається також зростання продажів ракоподібних – в 4,2 разу (до $4,4 млн), мороженої риби – в 2,6 разу (до $641 тис.) І молюсків – в 2,4 разу (до $684 тис.).
«Скорочення експортної виручки не відбулося по жодній з позицій», – каже Ганна Бурка.
За словами експерта, найважче виробникам в групі товарів «готова або консервована риба, ікра». Після падіння експорту в 2015 році за цією позицією в 4,5 разу (до $4,6 млн) продажі даного товару не демонструють явного відновлення.
У структурі експорту, як і в попередні роки, переважає рибне філе і інше м’ясо риб (38%), вже згадані консерви та інша готова риба (21%), а також ракоподібні (20%).
*нр – країна не входила в трійку імпортерів в зазначений рік
Як повідомили в Держрибагентстві України, серед найбільших споживачів українського продукту значаться не тільки наші сусіди (Молдова і Білорусь), але і Ірак, Німеччина, Данія та інші. Зокрема, на збільшення виручки вплинуло зростання поставок до Іраку українського коропа, а в Білорусь – борошна з антарктичного криля.
«В основному Україна експортує готову або консервовану сардину, сардинеллу, кільку або шпроти, філе судака і свіжого або охолодженого коропа», – розповіли у відомстві.
При цьому, як відзначають в Держрибагентстві, фізичні обсяги експорту риби і морепродуктів падають. І збільшення виручки забезпечено виключно вищими цінами реалізації в 2016 році в порівнянні з 2015-м.
Так, за даними Держстату, за 11 місяців 2016 року було експортовано риби і рибної продукції 7,2 тис. т, що на 11,7% менше, ніж за аналогічний період 2015-го.
Самим не вистачає
Примітно, що торік імпорт риби в Україні зріс приблизно на третину, що може свідчити про зростання споживання усередині країни.
«У структурі споживання історично переважають імпортні види риби: оселедець, мерлуза (хек), скумбрія, сардина в замороженому, солоному або копченому вигляді. Це відносно недорогі види риби», – пояснили в держвідомств.
Через девальвацію гривні падіння платоспроможного попиту найбільш відчутно позначилося в сегменті імпортної риби: лосось, дорада, сібас.
Найбільш популярні види вітчизняної продукції, за словами начальника відділу інвестиційного аналізу аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Олександра Ткачова, – це короп, щука, кілька, товстолоб, скумбрія. Вони найбільш доступні для українців за цінами.
За словами експерта, в 2015 році показник споживання впав до 7,8 кг/особа, що набагато нижче від обґрунтованої норми, яка становить 19-20 кг/особа на рік. Тенденція до скорочення споживання стосується як мороженої риби, так і консервів, і рибних продуктів.
«У 2016 році споживання риби і рибопродуктів в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року збільшилося на 1,2 кг. Це пояснюється зростанням доходів населення і стабілізацією цін на ринку», – говорить Олександр Ткачов.
За даними Pro-Consulting, споживання морепродуктів в Україні в останні роки теж зросло, незважаючи на подорожчання. У 2016 році «елітних» морепродуктів українці з’їли на третину більше, ніж в 2015-му, – близько 1 млн. штук устриць, 15 тонн лобстерів, 10 тонн крабів і майже 2 тис. тонн королівських креветок. Імпорт морепродуктів високої цінової категорії збільшився як в натуральному, так і в грошовому вираженні. Подібне зростання елітного сегмента означає скорочення частки «тіньового» імпорту морепродуктів.
За даними Держрибагентства, в 2016 році ціни на рибопродукцію зросли всього на 3,4%, в результаті чого і спостерігалося зростання імпорту до $460 млн або 295 тонн. Крім того, 80% всього імпорту – це морожена продукція, яка використовується вітчизняними рибопереробниками.
До речі, чиновники планують в 2017 році підняти мита на імпорт тих видів риби, які можуть вирощувати в Україні. Одночасно за підтримки Єврокомісії йде робота над створенням Фонду рибного господарства для цільового використання грошей (зібраних як плата за користування ресурсами, проведення днопоглиблювальних робіт і штрафів за порушення правил рибальства) на розвиток галузі.
Йдеться про субсидії та компенсації капітальних витрат для рибних фермерів на організацію виробництва.
«В результаті на прилавках з’явиться більше української якісної і свіжої риби», – вважають в Держрибагентстві.
Костянтин Симоненко
За матеріалами: УБР
Поділитися новиною
Також за темою
Єврокомісія вимагає від Угорщини, Словаччини та Польщі скасувати обмеження на український експорт
Польща не скасує односторонню заборону на імпорт із України чутливих агротоварів
Набула чинності нова торгова угода з ЄС
Три зони ризику: як шахраї діють на ринку українських земель
Верховна Рада ухвалила закон, що впроваджує європейську модель підтримки агросектору
Мінекономіки знову розширило перелік техніки з компенсацією 15%

