Електроенергія знову здорожчає. Вп’яте за останні два роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електроенергія знову здорожчає. Вп’яте за останні два роки

Особисті фінанси
1395
З 1 березня вартість електроенергії для населення зросте в середньому на 26% – це буде вже п’яте підвищення за останні два роки. Черговий стрибок має завершити розпочате в 2015 році підвищення вартості електроенергії. Можновладці виправдовують здорожчання світла необхідністю приведення тарифу до «економічно обґрунтованого рівня».
Проте, судячи з усього, цінова вакханалія не зупиниться на досягнутому рівні: державний регулятор вже заявив, що вартість електроенергії для населення на 57,7% нижча економічно обґрунтованого рівня – на січень 2017-го тариф мав би становити 2,31 грн за кВт•год.
Що ж стосується березневого здорожчання, то для споживачів розцінки виглядатимуть таким чином.
Для мешканців міст та сіл, враховуючи тих, хто має електричні плити:
- До 100 кВт•год. на місяць – 90 коп/кВт•год.;
- Понад 100 кВт•год. на місяць – 1,68 грн/кВт•год.
Удар по гаманцях
Найбільш гостро відчують березневе здорожчання ті споживачі, щомісячні обсяги споживання яких перевищують 100 кВт•год. Передусім це стосується будинків, обладнаних електричними котлами – такі будинки в опалювальний сезон використовують від 2 до 3,5 тис. кВт•год. електроенергії.
Якщо порівняти вартість, наприклад, 3000 кВт•год. в опалювальний сезон, то різниця в ціні за останні три роки виглядає таким чином:
- сезон 2015-2016 – 690 грн на місяць;
- сезон 2016-2017 – 1071 грн на місяць;
- сезон 2017-2018 – 1350 грн на місяць.
Проте опалювати електроенергією за нічним тарифом буде дешевше, ніж газом.
Наведений приклад свідчить, що платити за електроенергію в 2017 році доведеться вдвічі більше порівняно з 2015-м. Приблизно в такому ж співвідношенні зростуть ціни і для всіх інших категорій споживачів.
Жодної користі для споживачів
Якщо тариф на електроенергію зростає на якихось 5 копійок за кВт•год., то всім учасникам енергоринку це приносить додаткові мільярди доходів. Даних за минулий рік ще немає, але відомо, що у 2015-му держава зібрала зі споживачів понад 150 мільярдів гривень.
А чи мають користь прості споживачі від такого стрімкого зростання тарифів та ще й за досить короткий проміжок часу? Численні знеструмлення населених пунктів свідчать, що громадянам, крім спустошених гаманців, жодної вигоди.
До прикладу, на початку січня в сильні морози без енергопостачання по декілька діб залишалися сотні тисяч споживачів по всій Україні, але ніколи не оприлюднюються дані про те, в скількох будинках розморозилися системи опалення та водопостачання, про суми збитків, завданих громадянам, а їх, до речі, ніколи не компенсує енергопостачальна компанія, з вини якої це сталося.
Експерти неодноразово запитували: куди ж зникають додаткові мільярди, отримані від підвищення тарифів? Відповіді немає, хоча цілком зрозуміло, що на реабілітацію вкрай зношеного енергетичного господарства в належному обсязі вони не надходять. Щоб змусити обленерго покращувати свої послуги, регулятор зобов’язав їх платити компенсацію.
Споживачам обіцяють компенсацію
У січні цього року НКРЕКП запровадила компенсацію за неякісні послуги енергопостачання. Документ встановлює процедуру надання та розміри компенсацій споживачам за недотримання гарантованих стандартів. У разі невиконання компанією своїх зобов’язань сума компенсації подвоїться.
Таблицю компенсацій можна подивитися за цим посиланням на сайті НКРЕКП.
Наталка Прудка
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас