НБУ пояснив методику підрахунку ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснив методику підрахунку ВВП

Казна та Політика
924
Минулого тижня Держстат повідомив, що в IV кварталі 2016 року реальний ВВП України зріс на 4,7%, що означає темпи зростання річного ВВП на 2,2%.
Деякі українські експерти відразу ж засумнівалися в реалістичності цих оцінок, адже, по-перше, у січні-вересні 2016 року частка тіньової економіки впала на 5 процентних пунктів – до 35% від офіційної економіки. А по-друге, сальдо торгового балансу, за підрахунком НБУ, було приблизно на $6 млрд гірше, ніж сальдо, підраховане Держстатом. А від’ємне торговельне сальдо зменшує ВВП. Нібито це означало, що в 2016 році продовжувалася рецесія.
Журналісти попросили Національний банк прокоментувати ці “експертні” оцінки.
«Обидві версії фіктивності показника ВВП не мають під собою підстав і спростовуються, виходячи з методології Держстату», – заявили в прес-службі НБУ.
«Зниження обсягів тіньової економіки не може спотворювати розрахунки ВВП, оскільки такі розрахунки враховують як формальний, так і неформальний сектори економіки. Держстат виконує оцінку тіньової економіки за методологією “Методологічні положення обчислення обсягів економіки, яка безпосередньо не спостерігається”, розміщеною на офіційній веб-сторінці Держстату», – сказали в НБУ.
Друге припущення в НБУ спростували так: «Для розрахунку ВВП Держстат використовує саме показники платіжного балансу, розраховані НБУ, оскільки вони враховують сукупну зовнішню торгівлю – і легальну, і тіньову. А показники зовнішньої торгівлі, які відображаються на сайті Держстату, враховують тільки статистичні дані, надані митницею. Розбіжність між даними статистичних відомств і центральних банків характерна і для інших країн світу. Свого часу НБУ розміщував на своєму сайті презентацію чинників розбіжностей показників зовнішньої торгівлі за даними НБУ та Держстату».
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас