В Україні шахраї все частіше діють на сайтах безкоштовних оголошень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні шахраї все частіше діють на сайтах безкоштовних оголошень

Фінтех і Картки
10966
На сайтах безкоштовних оголошень набирає обертів ще один вид шахрайства. Продавці одягу, техніки або косметики ризикують замість того, щоб отримати гроші за товар, позбутися власних заощаджень з карти. Експерти кажуть: схема до нас прийшла з-за кордону.
Замість продажу – збитки
Киянин Роман Рябичев розповів, як ледь не позбувся 7 тис. грн, намагаючись продати на сайті OLX бойлер. «Мені за оголошенням зателефонував чоловік, представився фермером. Сказав, що кине гроші на картку Привату, запитав номер. Через пару годин передзвонив і повідомив, що бухгалтерія все переказала. Потім мені телефонують нібито з банку, повідомляючи, що на якийсь транзитний рахунок надійшли гроші від ТОВ (в назву компанії я не вслухався). Але оскільки це юридична особа, а у мене карта на фізособу, гроші «застрягли» на транзитному рахунку, і мені потрібно прив’язати транзитний рахунок до карткового. Для цього можна просто в банкоматі щось ввести, а я саме був неподалік, тому погодився. Вони продиктували номер мого нібито транзитного рахунку. Я його ввів, але банкомат попросив чомусь підтвердити переказ суми в 7 тисяч: «Ви справді хочете зробити операцію?» Я запідозрив, що щось негаразд і не став цього робити».
В аналогічну історію потрапив і Андрій Янтарний, от тільки гроші все ж пішли на рахунок шахрая: «Мені за оголошенням зателефонував покупець і сказав, що може переказати суму тільки від імені компанії. Я дав картку своєї дівчини. Їй зателефонували з банку і сказали: щоб сума від юридичної особи прийшла на карту фізособі, їй потрібно назвати код, який вона отримає в СМС. Вона сама співробітник банку, і у неї нічого не викликало підозр – код був названий, та сума списана. Потім, як з’ясувалося, гроші зайшли на якийсь онлайн-магазин, звідти їх переказали на картку іншого банку і потім перевели в готівку. Але ні дані власника картки, ні ім’я, ні номер його карти нам не повідомили: мовляв, банківська таємниця. Ми написали заяву в поліцію і вже звернулися до кіберполіції. Щоправда, там не здивувалися, заяву прийняли».
До речі, схожі історії люди описують в соцмережах і на форумах. Всі вони намагалися продати товар через сайти оголошень і потрапляли в тенета шахраїв – замість прибутку отримували тільки збитки.
Повернути гроші складно
Директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов відзначає, що коли власник карти сам розголошує злочинцям свої платіжні дані (в тому числі паролі з СМС-повідомлень), компенсувати втрати складно. «За даними опитування «Gemius Україна», проведеного в 2016 році, 77% українців знають, що не можна надавати ніяких реквізитів картки, крім її номера, але при цьому статистика банків показує, що 76% розкривають ці дані в стресовій ситуації», – сказав Карпов.
Радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ каже, що просто вкрасти гроші з чужої карти без термінів дії не можна, а ось щось купити – легко.
«Є низка інтернет-магазинів, в яких можна здійснювати покупки без зазначення CVV-коду (таємний код на звороті картки), достатньо просто номера картки і коду верифікації, отриманого по СМС. Ця схема за кордоном приносить шахраям мільйонні прибутки. Зазвичай злочинці працюють в парі: один телефонує жертві і паралельно робить замовлення онлайн в якомусь магазині, а другий вже в магазині забирає покупку до того, як людина збагнула, що її «кинули», і встигла заблокувати картку», – каже Кущ. За його словами, краще взяти за звичку передзвонювати в банк самому, і уточнити необхідність операції, перш ніж повідомити співрозмовнику дані.
Марія Разенкова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас