Луценко обіцяє розібратися з використанням формул "Роттердам+" і "Баумгартен+" при закупівлі вугілля і газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Луценко обіцяє розібратися з використанням формул "Роттердам+" і "Баумгартен+" при закупівлі вугілля і газу

Енергетика
343
Генеральний прокурор України Юрій Луценко має намір розібратися з формулою формування ціни при закупівлі вугілля і газу.
“Як генпрокурор я минулого тижня дав розпорядження провести дослідчу перевірку матеріалів про формування тарифів з так званим “Роттердам+” в Національній комісії регулювання енергетики. Я, врешті-решт, за посадою зобов’язаний встановити істину, чи дійсно вугілля закуповується в Україні по так званій формулі “Роттердам+”, – заявив генпрокурор на брифінгу в Києві в середу.
Він також повідомив, що має в своєму розпорядженні заяви щодо використання формули “Баумгартен+” при закупівлях газу і очікує задовільних відповідей на питання, що цікавлять.
“Ми закуповуємо газ за формулою “Баумгартен+”. НАК “Нафтогаз” купує газ у європейських фірм за ціною “Баумгартен+” і доставка в Україну. У мене є заяви про те, що газ насправді не відходить від території України на захід далі, ніж на 10 км від словацького кордону (з Україною – ІФ). Питання: за що платиться 40 євро за доставку з Австрії в Україну? Тому ми маємо намір провести дослідчу перевірку”, – сказав генпрокурор.
При цьому Ю.Луценко пообіцяв: “Якщо пояснення будуть незадовільні, то ми почнемо кримінальні провадження і будемо розбиратися з цією історією”.
Генпрокурор підкреслив, що спочатку ці факти будуть проаналізовані в рамках дослідчої перевірки, а якщо з’явиться необхідність, то буде розпочато і кримінальне розслідування.
За його словами, за попередніми роз’ясненнями співробітників і керівників Кабінету міністрів, формула “Роттердам+” не застосовується в Україні, оскільки по ній вартість тонни вугілля становить понад 5 тис. грн, а зараз, на підставі рішень НКРЕКП, вартість становить близько 1,5 тис. грн.
“Тим не менш, у мене виникає питання: НКРЕКП, згідно зі своїми функціональними обов’язками…, перевірило ці тарифи: яка собівартість вугілля, яка рентабельність, які витрати на транспортування, чи немає зловживання монопольним становищем”, – сказав генпрокурор.
Також Ю.Луценко додав, що також перевірку повинен провести Антимонопольний комітет України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас