Минулого року від карткових шахраїв постраждали 53 банки - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Минулого року від карткових шахраїв постраждали 53 банки - НБУ

Кримінал
361
Кількість шахрайських операцій в 2016 році зросла до 94,630 тисяч, однак сума таких операцій знизилася на 4,2 мільйона гривень.
Кількість банків, які отримали збитки в результаті дій карткових шахраїв, в 2016 році зросла до 53 з 47 роком раніше, повідомив заступник керівника департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України Володимир Харченко під час круглого столу в Києві.
“Ми бачимо останні 2 роки тренд до збільшення кількості банків і їніх клієнтів, які зазнали збитків від шахрайських операцій”, – сказав він, підкреслюючи, що ці дані попередні і можуть змінитися за уточненими даними банків.
За словами Харченка, кількість шахрайських операцій в 2016 році в порівнянні з 2015 роком також зросла – до 94,630 тисяч шахрайських операцій з 80,5 тисяч, проте сума таких операцій знизилася на 4,2 мільйона гривень.
Також представник НБУ зазначив, що знизилася і частка шахрайських операцій по відношенню до загального обсягу операцій з картками, тобто, обороти за картками зростають швидше від збитків банків і клієнтів від дій шахраїв. “2015 рік був піковим за шахрайством, а зараз ми бачимо зниження, виходячи з інформації, яку надають банки в своїй звітності”, – резюмував Харченко.
Як повідомлялося, Національний банк України постановою №382 від 6 вересня 2016 року зобов’язав банки не покладати на клієнтів відповідальність за спірними операціями з використанням платіжних карт. Наприкінці вересня минулого року в Україні стартувала Національна програма зі сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків за сприяння Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем “ЕМА” та за підтримки Держдепартаменту США, яка передбачає підвищення рівня знань користувачів платіжних карт, вдосконалення законодавства, поліпшення якості співпраці між правоохоронцями, банками і судовими інстанціями.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас