Із "Платинум банку" зникли кредити населенню на 1 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із "Платинум банку" зникли кредити населенню на 1 млрд грн

Фондовий ринок
4390
Зі статистики НБУ випливає, що в IV кварталі 2016 року обсяг гривневих кредитів населенню в портфелі Платинум Банку (в січні визнаний неплатоспроможним) впав відразу на 1,29 млрд грн, або на 48% (обсяг валютних кредитів зменшився менш суттєво – лише на 1,25 млн дол, або на 5,7%). Резерви банку під знецінення кредитів населенню у вказаний період зросли на 224,4 млн грн, або на 26,4%.
Чим зумовлене настільки різке скорочення гривневої частини кредитного портфелю Платинум Банку (приблизно на 1 млрд грн)?
Можливо, продажем частини позик для третіх осіб або переведенням активів, наприклад, на пов`язану структуру?
Не виключати таку можливість спонукають дві обставини.
По-перше, заступник глави НБУ Катерина Рожкова розповідала, що в листопаді з Платинум Банку був знятий статус проблемного (що теоретично могло дозволити банку вивести активи).
По-друге, тимчасова адміністрація в Платинум Банку заявляла про «про випадки шахрайства» з боку сторонніх осіб та організацій, які «можуть розсилати кредиторам повідомлення із вимогою здійснювати погашення поточної заборгованості перед ПАТ «ПтБ» за реквізитами іншої фінансової компанії». «У зв`язку із цим ПАТ «ПтБ» наголошує, що єдиним дійсним кредитодавцем за укладеними раніше договорами залишається банк», – констатувалося в офіційному повідомленні тимчасової адміністрації Платинум Банку.
Якщо з Платинум Банку перед визнанням його неплатоспроможним дійсно вивели частину активів, виникає питання – чому НБУ та Фонд гарантування не піднімають цю проблему? Тим паче, що вже була гучна історія з банком «Михайлівський»…
Ще звернемо увагу на такий нюанс, з яким теоретично може бути пов`язане скорочення кредитного портфелю Платинум Банку.
Як писали раніше, згідно зі звітністю фінустанови, на кінець вересня 2016 року видані ним кредити для клієнтів на 1,9 млрд грн були використані як забезпечення позик, отриманих банком від кредитних установ, міжнародних та інших організацій. Так, майнові права за кредитами на 726,8 млн грн були передані для НБУ як забезпечення під отримане рефінансування; на 60 млн грн – іншим банкам; 759 млн грн – для IFC (Міжнародної фінансової корпорації); на 360 млн грн – як забезпечення під кошти клієнтів.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас