Чому в Україні дорожчає їжа, і коли закінчиться ціновий гін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому в Україні дорожчає їжа, і коли закінчиться ціновий гін

Аграрний ринок
1704
Нинішній січень порушив багаторічні продуктові традиції в Україні. Зазвичай після передноворічного підвищення цін, після свят їжа трохи дешевшає. Але на початку цього року більшість соціально-значущих продуктів продовжили дорожчати.
“Тільки свинина і сало подешевшали на 1%. Ціни на м’ясо птиці та курячі яйця залишилися на колишньому рівні”, – повідомив виконавчий директор громадської організації “Економічний дискусійний клуб” Олег Пендзин.
За його даними, лідером подорожчання стала картопля, додавши у січні відразу 16% (+84 коп. на кілограмі). У столиці оптом цей продукт можна купити по 4,2-4,5 грн/кг. У роздробі товар відпускають мінімум по 6 грн/кг.
Продуктова інфляція
Решта овочів борщового набору дорожчали вдвічі меншими темпами, ніж картопля, в середньому на 8-9% за місяць (додаючи 30-40 копійок на кілограмі). Такі дані наводять в Асоціації постачальників торговельних мереж. Моркву на оптових ринках зараз продають по 3,2-3,8 грн/кг, капусту по 3-4 грн/кг. У тому ж ціновому діапазоні пропонують цибулю і буряк.
“Тим не менш, овочі в січні 2017 року коштують приблизно в два рази дешевше, ніж рік тому”, – зазначає Олег Пендзин.
За словами голови Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексія Дорошенка, овочі і далі продовжать додавати в ціні приблизно по 5% щомісяця до весни, коли на ринку з’являться ранні капуста, морква, буряк.
Рухати ціни вгору будуть два фактори: вартість зберігання, яка залежить від ціни на енергоресурси, і скорочення запасів якісного товару. Це добре видно на прикладі картоплі, яку при гарному врожаї погано вдається зберігати.
У свою чергу експерт аграрного бізнесу Денис Марчук зазначає різке подорожчання часнику, який в кінці минулого року коштував 60 грн/кг, а тепер – 90 грн/кг.
Нагадаємо, що з 1 лютого 2017 року “Нафтогаз” підняв розцінки на газ для промспоживачів на 21-22%, до 9-10 тис. грн за тисячу кубів в залежності від умов споживання та оплати. Також з лютого на 1-3% підвищується вартість електроенергії для промислових споживачів.
“Примітно, що в червні минулого року НКРЕКП постановою від 13 червня 2016 р №1129 дозволила піднімати вартість електроенергії щомісяця, але не більше, ніж на 3%. А це означає, що тепер кожен місяць енергія для промисловості може зростати в ціні”, – каже Денис Марчук.
Плюс, за його словами, підключення до електромереж підняли в шість разів, що негативно позначиться на планах щодо організації нових виробництв, наприклад, теплиць.
Таким чином, як очікують експерти, овочі та інші продукти будуть дорожчати на 5-8% щомісяця до початку літа.
“Є цілий комплекс факторів, що штовхають ціни вгору, і практично повна відсутність стримуючого впливу держави. Це і зростання вартості перевезень через подорожчання палива, і збільшення витрат на оплату праці персоналу через підвищення мінімальних відрахувань із зарплат”, – зазначив Олег Пендзин.
В результаті, як зазначає Олексій Дорошенко, запланована урядом у бюджеті-2017 інфляція в 8% буде перевищена вже в кінці першого кварталу.
Меню втридорога
Серед найбільш швидкозростаючих в ціні товарів експерти називають молочні продукти. Так, за даними Асоціації виробників молока, закупівельна ціна сировини в січні поточного року, в порівнянні з січнем 2016 року, зросла майже на 50%. За місяць сире молоко екстра-класу подорожчало на 3,9%, до 9,43 грн/л.
А найдешевший продукт – молоко першого сорту – подорожчало відразу на 7%, до 8,82 грн за літр.
Відповідно, підняли ціни і переробники. За місяць кефір додав в ціні 10% – до 25,09 грн за літр. Сметана і сир подорожчали на 6% (на 4 грн.), до 42-43 грн/л. Ціна на йогурти в січні постійно коливалася і досягла свого піку 27 січня – 49 грн за літр, після чого опустилася до 46,62 грн.
Вершкове масло жирністю 82,5% на початку лютого коштувало 167,6 грн, додавши в ціні за місяць приблизно 3% або 4 грн. За даними Дениса Марчука, нац дешевше селянське масло (жирністю 72,5% -73%) подорожчало на 10 грн, до 145 грн/кг. Тобто, найдешевша молочка дорожчає швидше.
“Крім дефіциту сировини і дорогих енергоресурсів, у вартість продукції харчопрому закладаються і курсові ризики, які впливають на вартість імпортних інгредієнтів”, – говорить Денис Марчук. Цінові рекорди ставить і хлібна продукція. За словами Олексія Дорошенка, за січень хліб подорожчав більш ніж на 4% або на 40-50 копійок за буханець.
“Це дуже багато, враховуючи, що хліб, нарівні з картоплею і макаронними виробами займає дуже велике місце в структурі споживання”, – зазначає Олег Пендзин.
За його словами, середньостатистичний українець з’їдає 110-112 кг хліба на рік при нормі до 100 кг, а картоплі – 140 кг на рік при нормі раціонального споживання 124 кг. Натомість м’яса ми їмо менше, ніж передбачалося: всього 51,4 кг замість 80 кг/рік.
До літа вартість чорного хліба досягне 12,60 грн за буханець, а білого – 13 грн., прогнозують експерти.
Також продовжиться зростання цін на яловичину, яка подорожчала в січні майже на 5 грн за кіло, а в деяких областях і на 15 грн. Причина банальна – скорочується поголів’я ВРХ. Зараз вартість яловичої вирізки вже досягає 250-260 грн/кг, решта частини туші продають по 110-120 грн/кг.
“Зростатиме в ціні і цукор, оскільки збільшується його експорт”, – додав Олег Пендзин.
За січень цей продукт додав 3% в ціні, до 17 грн/кг. Як прогнозують у Національній асоціації цукровиробників “Укрцукор”, експорт цукру з України в 2016/2017 маркетинговому році (МР, вересень-серпень) складе 500 тис. тонн, що в 4,4 рази більше, ніж роком раніше.
Стримувати зростання цін практично по всіх товарних позиціях буде їх достатня пропозиція, адже дефіциту їжі в Україні немає.
“Тому в кінцевому підсумку ціна буде залежати від платоспроможного попиту всередині країни”, – говорить Денис Марчук.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас