Верифікація 2.0: українців із субсидіями та пенсіями перевірятимуть ревізори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верифікація 2.0: українців із субсидіями та пенсіями перевірятимуть ревізори

Особисті фінанси
1713
В Україні весь минулий рік Міністерство фінансів проводило масштабну верифікацію одержувачів соціальних виплат. Перевірили близько 26 мільйонів осіб. Завдяки верифікації планували заощадити п’ять мільярдів гривень, однак, як кажуть у Мінсоцполітики, очікуваного результату перевірка не дала. Цього року і Мінсоцполітики, іМінфін розробили спеціальні закони, які дозволять проводити верифікацію “по-новому”. Як перевірятимуть українців цього року.
Верифікація по-новому: Як перевірять українців
Верифікація триватиме й цього року, для цього Мінфін розробляє закон “Про верифікацію”, розповіли у прес-службі відомства. Проект документа на даний момент не опубліковано. Свій законопроект, який дозволить проводити верифікацію “по-новому”, розробили за рекомендацією Світового банку та в Мінсоцполітики. Документ затвердили на засіданні Кабінету міністрів 1 лютого. Головне нововведення – поява ревізорів (соціальних інспекторів), які зможуть ходити по сім’ях і перевіряти, чи справді вони потребують допомоги від держави.
Як йдеться у проекті закону, інспектор має право ініціювати дослідження соціальних аудитором матеріально-побутових умов сім’ї, яка звернулася за соціальною допомогою” і “відвідувати одержувачів соціальної допомоги за адресою їх проживання”. Соціальні інспектори будуть працювати в органах соціального захисту на місцях. Для цього створять цілу структуру на чолі з регіональними керівниками, яких призначить держсекретар Міністерства соціальної політики.
Соціальні інспектори запрацюють з 2018-го (до цього документ повинні підтримати парламентарії) і обійдеться бюджету приблизно в 50 мільйонів гривень. Ідея соціальних інспекторів не нова, ще торік на той момент міністр соціальної політики Павло Розенко, зареєстрував у парламенті законопроект, який передбачав створення соціальної інспекції. Однак документ в квітні 2016-го відкликали.
Інспектори – додатковий людський фактор, без якого можна було б обійтися, створивши відкритий реєстр усіх отримувачів соцвиплат, впевнений економіст Олександр Жолудь. “Ми вводимо додатковий людський фактор. Я б хотів бачити мінімальний людський фактор. Не сторожів для сторожів, наглядачів за наглядачами. Соціальні виплати – це те, що сплачується з податків громадян, і я вважаю, що будь-який громадянин має право подивитися, хто які виплати отримує. Треба створювати єдиний електронний реєстр отримувачів соцвиплат”, – заявляє експерт.
Найбільше порушників серед одержувачів субсидії, на них, впевнені експерти, уряд і зосередить свою увагу найближчим часом. Вже в цьому році “знижку на комуналку будуть отримувати дев’ять з 15 мільйонів українських сімей. Зараз є лише дві причини, чому українців можуть залишити без субсидії: покупка на суму від 50 тисяч гривень і додатковий дохід, який не вказали в декларації. Мінфін з реєстрів перевіряє, хто купував ділянки землі, нерухомість і машини на суму від 50 тис. і зіставляє цю інформацію зі списком субсидіантів.
Якщо покупка була зроблена минулого року – субсидію можуть забрати, якщо в цьому – то субсидії відмовлять у наступному сезоні.
Перевірятимуть також матерів, пенсіонерів, переселенців та ін. В Пенсійному фонді (ПФ) заявляють, що і самі регулярно проводять перевірки “ревізії”. Тому результат верифікації в їхньому відомстві незначний. “Системних порушень не виявлено”, – розповіли про верифікацію в ПФ.
До речі, не так давно процес верифікації пройшов у Греції. Тоді серед пенсіонерів знайшли десятки тисяч порушників, згадує Олександр Жолудь. “У Греції знайшли кілька людей, у яких було сім пенсій одночасно. Було понад 100 тис. людей, які отримували дві пенсії, було десятки тисяч тих, хто отримував дві пенсії. У нас ситуація дещо інша, але основна ідея – верифікацію можна провести”, – згадує економіст.
“Хороша ідея і погана реалізація”
Ідея верифікації проста – за весь час незалежності в країні так і не створили єдиний реєстр пільговиків та пенсіонерів, у населених пунктах досі ведуть паперову документацію, в результаті українці активно зловживають державною допомогою, приховують свої реальні доходи, отримують пенсії на підроблені паспорти і т. д. В Міністерстві фінансів створили спеціальний відділ, який повинен співставити інформацію з різних джерел та виявити порушників.
Міністерство фінансів самостійно скасувати виплати не має права – рекомендації зі списками “підозрілих отримувачів соцвиплат” направляють у Пенсійний фонд і Міністерство соціальної політики. Там повинні розглянути списки і прийняти рішення, забирати допомогу чи ні.
Фактично, відділ верифікації отримав доступ до інформації, в тому числі про рахунки українців у банках, з різних джерел і повинен зіставити цю інформацію. Як каже міністр соцполітики Андрій Рева, суттєвого результату перевірка не дала. “Ми повернулися до питання хороших ідей і їх поганої реалізації. Верифікація закінчилася тим, чим варто було очікувати: чим більше гучних заяв, тим менше результатів”, – цитує міністра прес-служба відомства.
На запит “Сегодня” у Мінфіні пояснили: за результатами перевірки відомство направило рекомендації припинити півтора мільйони виплат. За підсумками верифікації сім тисяч сімей залишилися без субсидій (держава заощадила майже 15 мільйонів гривень). Всього в “чорний список” Мінфіну потрапили 185 тисяч одержувачів субсидій, зараз інформація шодо них перевіряється органами соціального захисту.
В Пенсійний фонд направили 503 тисячі записів, які викликали сумніви у Мінфіну. На даний момент, як повідомляють у прес-службі ПФ, розглядаються 271 тисяча рекомендацій. Частину пенсіонерів вже залишили без виплат.
В Україні діють кілька шахрайських схем для отримання пенсій. Під час верифікації виявили, що пенсії на підроблені паспорти оформлялися партіями в один день. Сплеск активності шахраїв спостерігався в червні 2013 року, пояснюють в уряді. З чим саме це пов’язано, належить з’ясувати правоохоронним органам. Найпоширеніше порушення – “мертві душі”. “При перевірці виплат пенсій найпоширеніше порушення – це отримання пенсій після смерті пенсіонера. Офіційно ПФ підтверджено 59 таких випадків, але робота з перевірки інформації, отриманої від Мінфіну, ще триває”, – розповіли в Мінфіні.
Днями “фейкового” пенсіонера викрили в Київській області. Чоловік отримував кілька пенсій у різних областях України, використовуючи різні облікові картки і паспорти. “За попередніми підрахунками, сума надміру отриманих коштів шахраєм становить близько 150 тис. гривень. За виявленим фактом Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області передає матеріали в правоохоронні органи”, – зазначають у прес-службі ПФ.
Економіст Олександр Жолудь упевнений: верифікацію “гальмують” чиновники середньої ланки, які, за словами експертів, найчастіше сприяють незаконному отриманню соціальних виплат. “Є достатньо груп інтересів, які не зацікавлені у верифікації. Наприклад, якщо чиновник на середньому рівні допомагав отримати ті чи інші пільги, на які людина не мала права, тепер після верифікації можуть виникнути питання. Хто і за що призначив цю пільгу”, – розповідає експерт.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас