Андрій Зінченко: чи варто чекати гарантування вкладів понад 200 тис. у державному Приватбанку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Зінченко: чи варто чекати гарантування вкладів понад 200 тис. у державному Приватбанку?

Кредит&Депозит
5569
Президентський законопроект №5553, проголосований Верховною Радою 22.12.2016, пропонує внести важливе доповнення до Закону «Про банки і банківську діяльність». Зокрема, пропонується статтю 57 доповнити частиною третьою такого змісту:
Вклади фізичних осіб в інших державних банках гарантуються:
1). В сумі, яка не перевищує визначеного відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, – у відповідності з Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
2). В межах суми, яка перевищує визначений у відповідності з Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, – державою».
Іншими словами, передбачається, що внесок у державному банку для вкладника буде гарантуватись у повному обсязі, але джерелом фінансування будуть спочатку ФГВФО, а вище суми, гарантованої фондом – держава.
Але чи буде формально поширюватися цей закон на Приватбанк і якщо буде, то коли і як? Станом на сьогоднішній день до кінця незрозуміло з таких обставин:
1. Закон «Про банки і банківську діяльність» статтею 7 встановлює юридично значиме визначення та ознаки державного банку – це банк, сто відсотків статутного капіталу якого належить державі. Державний банк створюється за рішенням Кабінету міністрів України. Статут державного банку затверджується постановою Кабінету Міністрів України і далі по статті.
Процесу націоналізації банку присвячена постанова Кабінету міністрів України «Деякі питання щодо забезпечення стабільності фінансової системи».
Постанова починається з посилання на статтю 41 прим 1 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», в якій серед іншого у другому абзаці частини 1 встановлюється, що норми статті 7 Закону україни «Про банки і банківську діяльність» не поширюються на банк, придбаний (у завершеній формі – ред.) державою згідно з цією статтею.
Якщо буквально дотримуватися тексту, то чи не вийде, що до Приватбанку не застосовується положення про формальні ознаки державного банку?
Відповідно в цьому зв’язку юридично зістикувати поняття державного банку з внесених змін до статті 57 Закону україни «Про банки і банківську діяльність» про додаткові гарантії за вкладами і фактичне правове становище Приватбанку?
Чи не утворилася методична невизначеність, яку треба буде вирішувати цільовими документами з урахуванням того, що в положенні йдеться про набутий банк, а не про той, що набувається?
2. Гарантування сум вкладів у державних банках вище сум гарантування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, крім рядка в законі й чіткого віднесення банку до державних, вимагає розробки і прийняття підзаконного акта.
Наприклад постанови Кабінету міністрів про затвердження відповідного порядку або іншого документа, який чітко описує загальний механізм, конкретні процедури, терміни, відповідальних виконавців та інші тонкощі реалізації.
Такого порядку станом на сьогоднішній день поки немає, оскільки відповідний закон не опублікований. Наскільки швидко буде розроблений порядок – питання до відповідних органів виконавчої влади, проте враховуючи ситуацію з порядком здійснення перевірок по е-деклараціях і проектом закону про фінансову поліцію це питання може зайняти деякий час.
У будь-якому випадку незалежно від термінів опублікування закону (підписання президентом власного законопроекту сумнівів не викликає) і розробки підзаконного акта до нього мало у кого виникають підозри, що в найближчі рік-два механізм відшкодування вкладів фізичних осіб у Приватбанку буде затребуваний.
Це зумовлено в першу чергу репутаційними причинами і економічними особливостями роботи банку, оголошеними новим керівництвом (зокрема орієнтації на роботу з гривнею, проблем з якою у держави найімовірніше не буде). А далі у озвучених планах – роздержавлення фінансової установи…
Андрій Зінченко, доктор філософії в галузі економіки, доцент кафедри фінансів Національного університету суднобудування
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас