Отримати більше: українцям дозволили збільшити страхову виплату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Отримати більше: українцям дозволили збільшити страхову виплату

Особисті фінанси
394
Українським автовласникам стане простіше боротися зі страховиками-неплатниками, які затягують виплати по автомобільних страховках (автоцивілка, КАСКО). Верховний суд став на їхній бік: розглядаючи справу №6-1003цс16, він зобов’язав страхову компанію, яка зволікала з відшкодуванням збитків за полісом, виплатити людині не просто розмір збитків по ДТП, але і моральний збиток.
“Це означає, що страхова повинна виплатити водієві 3% суми заборгованості за кожний день прострочення плюс поточну інфляцію (за даними Держстату). Оскільки ВСУ постановив, що борг СК перед людиною в даному випадку можна кваліфікувати як грошове зобов’язання і потрібно застосовувати ст. 625 Цивільного кодексу”, — пояснив старший партнер адвокатської компанії “Кравець та партнери” Ростислав Кравець.
Треба сказати, це не перше рішення Верховного суду щодо цього. “Ще у 2011 році ВСУ у своєму узагальненні судової практики розгляду цивільних справ, що виникають із договорів страхування, зазначив, що у разі прострочення здійснення страхового відшкодування “настає відповідальність, передбачена ч. 2 ст. 625 ЦК”, — уточнив старший юрист Spenser & Kauffmann Станіслав Карпов.
Водночас в останньому рішенні Верховного суду по спорах зі страховиками детально розписана правова позиція щодо цього, яка має спростити людям подібні тяжби.
Щоб точно виграти справу в суді й отримати відшкодування моральної шкоди, водієві потрібно дотриматися всіх формальностей. Надати в СК всі необхідні для виплати документи (від поліції, станції техобслуговування тощо), і вимагати письмову відповідь фінустанови — що всі папери подані і більше від людини нічого не вимагається.
“Частим зловживанням з боку страховиків у таких випадках є відсутність чіткої письмової відповіді клієнту про те, що всі документи вже подані, і умови в договорі, які залишають можливість вимагати будь-які інші документи на свій розсуд. Таким чином, страхова компанія залишає собі шляхи відходу: можливість правомірно тягнути з прийняттям рішення про виплату в той час, як клієнт вважає, що він вже виконав свої обов’язки, подав усі документи і чекає на страхове відшкодування”, — пояснив ситуацію старший юрист, адвокат ЮФ “GENTLS” Дмитро Титаренко.
Юристи радять людям вести листування зі страховиками не просто письмово, але письмово на паперових носіях. Українські суди досі скептично ставляться до електронної пошти, і більше вірять документам на папері, завіреним мокрими печатками. До судді краще приходити з усім листуванням з СК, із зазначенням дат та підписами відповідальних осіб.
Навіть у цьому випадку рішення суду не буде миттєвим — його доведеться почекати: розгляд у судах може зайняти від декількох місяців до кількох років. Але, принаймні, рішення при всіх паперах, швидше за все, буде позитивним.
Нерідко страхові компанії, навіть передчуваючи свій програш у суді, не йдуть на мирову. І справа не в банальній упертості, а суто в економічному розрахунку. На нього покладаються дуже багато, кажуть юристи.
“Затягування страхових виплат є дуже поширеним явищем в Україні, застосуванням якого не гребують навіть компанії-важковаговики, які входять до ТОП-10 за страховими виплатами. Пояснення цьому просте — страхові компанії не хочуть розлучатися зі своїми коштами і всіма силами намагаються зменшити суму таких страхових виплат. На сьогодні ставки за депозитами у гривні становлять близько 18-20% річних, тому для недобросовісного страховика вигідніше може виявитися затягувати з виплатою. Наприклад, розмістивши суму страхового відшкодування на депозит на своє ім’я, навіть враховуючи ризик настання відповідальності за ст. 625 Цивільного кодексу або сплати пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ (якщо розмір встановлено договором страхування)”, — розповів юрист АФ “Грамацький і Партнери” Денис Богініч.
Втім, суд — найчастіше єдина можливість у таких випадках отримати гроші. Якщо страховик навідріз відмовляється платити, то допоможе тільки суддя.
Олена Лисенко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас