Нацбанку вкоротили пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанку вкоротили пенсію

Кримінал
690
СБУ завершила розслідування розкрадання понад 600 млн грн колишніми керівниками пенсійного фонду Нацбанку. Тепер Голосіївський районний суд Києва повинен встановити ступінь провини підозрюваних. Обвинувальний вирок не гарантує повернення коштів – використання всіх інструментів не дозволить НБУ повернути навіть десяту частину втрачених активів.
Екс-голова Корпоративного недержавного пенсійного фонду (НПФ) Нацбанку Олег Макаренко та інші службові особи фонду розтратили в 2013-2014 роках понад 600 млн грн накопичень учасників пенсійного об’єднання. Такого висновку дійшла Служба безпеки України, яка два роки проводила досудове розслідування за відповідним кримінальним провадженням.
Наприкінці січня 2017 року СБУ направила до Голосіївського районного суду Києва обвинувальний акт за зібраними фактами привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах. Сумарно найбільший приватний пенсійний фонд втратив 0,9 млрд грн. Розслідування інших епізодів триває.
Неспішний висновок
Шахрайська схема була простою: за рахунок пенсійних накопичень співробітників НБУ скуповувалися облігації компаній з ознаками фіктивності. Для виплати відсотків за облігаціями ці технічні емітенти випускали нові борги, які знову купував НПФ, а отримані суми – виводив. Фонд купив облігації компаній «Сонет», «Електрохімпром», «Тріумф», «Ековіте», «Мік Мега» (усі входять до групи «Мік Мега» і перебувають у стані банкрутства або підготовки до ліквідації) на 500,6 млн грн. Нацбанк не чекає фіналу розслідуваного кримінального процесу, а вже веде з цими емітентами господарські спори, в тому числі щодо стягнення застав.
Претензії НБУ викликали також інвестиції фонду в облігації інших підприємств, в тому числі «Ельби» (на 26 млн грн), вкладення в акції, наприклад, свиноферми «Свіжачок», а також маніпулювання цінами активів, які були в портфелі НПФ. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку 23 грудня 2015 року оштрафувала торговців цінними паперами «Менеджмент технолоджіс», «Фондовий актив» і «Центральний брокер» на 2,4 млн грн за маніпулювання на «Перспективі» цінами акцій цієї біржі та компанії «Комунікаційний фондовий центр». Через це активи НПФ подешевшали на 14,6 млн грн. В НКЦПФР повідомили, що ці штрафи не були сплачені, оскільки оскаржуються в суді. Ще 240 млн грн НПФ втратив в банках-банкрутах: БГ Банку, «Камбіо», Банку «Софійський», Імексбанку, Єврогазбанку, Реал Банку.
Список винних
У вересні 2016 року СБУ відзвітував про вручення підозр трьом фігурантам справи. Олега Макаренка, звільненого з фонду ще восени 2014-го, заарештовано з можливістю виходу під заставу 2 млн грн. Він скористався цією можливістю: до 9 лютого 2017 року він перебуває на підписці про невиїзд. Нинішній керівник НПФ Олег Курінний каже, що його попередник підозрюється в розтраті 11 млн грн через купівлю готельно-ресторанного комплексу з земельною ділянкою у Княжичах під Броварами, який вже був у заставі у НПФ. Заставодавцем за цим об’єктом була компанія «Тріумф», яка незаконно передала заставу новоствореній компанії «Княжий двір LTD». Тому крім Олега Макаренка звинувачення також були пред’явлені ще двом особам – директору компанії «Тріумф» та її засновнику. Згідно з ч. 5 ст. 191 КК, усім їм загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з конфіскацією майна.
Олег Макаренко реагує на ці звинувачення спокійно. В інтерв’ю ЗМІ він заявляв, що його підозрюють у заволодінні 11 млн грн грошей НПФ шляхом укладення кредитного договору і виведення об’єкта договору на іншу структуру, «при цьому залишивши цей об’єкт в заставі у НПФ (до того ж він ще й заарештований в 2015 році)». Інші претензії він також вважає необґрунтованими. «Що стосується вкладень в нібито неліквідні «сміттєві» активи, то критерії фіктивності визначає НКЦПФР. А в неї ніяких питань ні до випусків цінних паперів у портфелі КНПФ, ні до їх якості протягом 2010-2014 років (та й згодом) не було взагалі», – зазначив він.
Коли в серпні 2015 року НКЦПФР зупинила біржовий оборот акцій відразу 78 компаній, вищеназваних емітентів серед них не було. Але це не означає, що у регулятора зовсім не було претензій. «НКЦПФР щодо корпоративного НПФ НБУ тричі – у червні та листопаді 2015 року, березні 2016-го – виносила постанови за порушення вимог до складу та структури активів НПФ (наявність в портфелі акцій і облігацій, які не пройшли лістинг на фондовій біржі та не відповідали вимогам, встановленим НКЦБФР)», – розповіли в прес-службі.
Туманні перспективи
Пенсійний фонд намагається стягнути списані кошти, але відновити усі втрати неможливо. Юрист юридичної компанії FCLEX (представляє інтереси НБУ) Дмитро Тиліпський повідомив, що суперечки розглядаються в Господарському суді Києва, а зараз проходить оцінка застав (земельні ділянки і овочесховище), якими забезпечені облігації боржників. «Існує можливість погашення частини боргу за рахунок цього майна. Поки складно сказати точну ринкову вартість і в якому стані застава зараз», – говорить юрист.
Олег Курінний пояснив, що, виходячи з якості іпотеки компаній «Княжий двір» і «Електрохімпром», ймовірним є стягнення 20-25 млн грн. Є судові рішення і за компаніями «Мік Мега» та «Сонет»: загальна сума стягнення за виконавчим провадженням становить 14,1 млн грн. Рахунки компаній заморожені, але грошей там немає, як і немає майна для реалізації.
Нацбанку вкоротили пенсію
У разі неможливості стягнення грошей з компаній-боржників можна притягти до відповідальності власників та топ-менеджерів емітентів. «Така процедура є складною в реалізації. Існує ймовірність, що і акціонери, і керівництво таких компаній виявляться підставними особами, у яких не буде ані майна, ані коштів», – говорить керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprema Lex Віктор Мороз.
Ще один варіант: якщо в рамках кримінального провадження вдасться довести провину екс-голови НПФ, а суд затвердить обвинувальний вирок, то можна в судовому порядку стягнути збитки з винного чиновника. «Ця процедура вимагатиме доказів причинно-наслідкового зв’язку між шкодою та неправомірними діями функціонерів НБУ», – говорить адвокат, підкреслюючи, що така справа може тривати роками.
Радник юридичної компанії Spenser & Kauffmann Олексій Соломко підкреслює, що в разі кримінального провадження стягнення необхідно починати ще на стадії досудового слідства, коли може бути накладено арешт на реальні активи підозрюваних: «Якщо це не було зроблено заздалегідь, то подальші дії з пошуку грошей і майна будуть простим продувом повітря. Навіть обвинувальний вирок не допоможе повернути гроші».
Світлана Слєсарук
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас