Розпад ЄС призведе до залежності держав Європи, - Туск — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розпад ЄС призведе до залежності держав Європи, - Туск

Світ
911
«Повинно бути кришталево ясно, що розпад Європейського союзу призведе не до відновлення якогось міфічного повного суверенітету його держав-членів, а до їх реальної і фактичної залежності від великих наддержав: США, Росії і Китаю», – заявив Д.Туск в листі.
Д.Туск закликав «за жодних обставин не забувати про найбільш важливі причини, через які 60 років тому ми вирішили об’єднати Європу».
«Ми часто чуємо аргумент, що пам’ять про минулі трагедії розділеної Європи більше не є аргументом, що нові покоління не пам’ятають джерел нашого натхнення. Але амнезія не скасовує ці устремління, не звільняє нас від нашого обов’язку постійно пам’ятати трагічні уроки розділеної Європи», – зазначив глава Євроради.
Він закликав на ювілейному березневому саміті ЄС в Римі «рішуче підтвердити дві основні, але забуті істини: по-перше, ми об’єдналися для того, щоб уникнути ще однієї історичної катастрофи, а по-друге, часи європейської єдності були найкращими часами у всій столітній європейській історії».
На думку Д.Туска, проблеми, що стоять нині перед Європейським союзом, більш небезпечні, ніж будь-коли раніше з моменту підписання Римського договору.
«Сьогодні ми маємо справу з трьома загрозами, які раніше не мали місця, або,принаймні, не в такому масштабі», – додав голова Європейської Ради, перерахувавши ці загрози.
Перша, вважає він, пов’язана з новою геополітичною ситуацією в світі і навколо Європи. Все більш напористий Китай, особливо на морі; «Агресивна політика Росії по відношенню до України і її сусідів»; війни, терор і анархія на Близькому Сході і в Африці, де радикальний іслам відіграє головну роль, а також «тривожні заяви нової американської адміністрації» роблять майбутнє дуже непередбачуваним, переконаний Д.Туск.
«Особливо зміни в Вашингтоні ставлять Європейський союз в скрутну ситуацію, при новій адміністрації останні 70 років американської зовнішньої політики представляються поставленими під сумнів», – вказав глава Євроради.
Другу загрозу він бачить в зростанні в самому ЄС націоналістичних і ксенофобських настроїв, спрямованих проти єдності Євросоюзу. «Національний егоїзм також стає привабливою альтернативою інтеграції», – зазначає Д.Туск, визнаючи при цьому, що «відцентрові тенденції підживлюються помилками тих, для кого ідеологія і інститути стали більш важливими, ніж інтереси і почуття людей».
Нарешті, третя загроза, пише голова Євроради, – це «стан розуму проєвропейських еліт». «Зниження віри в політичну інтеграцію, підпорядкування популістським аргументів, а також сумніви в основних цінностях ліберальної демократії стають дедалі помітнішими», – заявив голова Європейської Ради.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас