В інтернеті масово орудують "продавці повітря": зросла кількість афер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В інтернеті масово орудують "продавці повітря": зросла кількість афер

Кримінал
1001
У МВС б’ють на сполох — в Україні зростає кількість шахраїв, які, представляючись продавцями, пропонують в інтернеті неіснуючі товари. За словами глави Департаменту кіберполіції МВС Сергія Демедюка, зараз, на відміну від минулих років, серед всіх інтернет-злочинів 60% — саме продаж неіснуючого товару.
Одне з останніх гучних викриттів відбулося днями в столиці. Кіберкопи упіймали 29-річну громадянку, яка підозрюється в тому, що створила цілу мережу інтернет-магазинів з продажу дитячих товарів, вимагала передоплату в сумі 400 грн, а після отримання грошей на свою картку зникала. “За останні півроку на роботу деяких інтернет-магазинів в поліцію надійшло десятки звернень. Встановлено, що всі ці інтернет-магазини належали затриманій, яка тільки за попередніми підрахунками обдурила більше сотні людей, — повідомили в Департаменті кіберполіції. — Вона заманювала покупців акційними цінами, які значно нижчі від ринкових, пропонувала великі знижки. Відкрито кримінальне провадження за статтею “Шахрайство”, підозрюваній загрожує до восьми років в’язниці”. У поліції припускають, що кількість ошуканих покупців набагато вища — тому на своїй офіційній сторінці в Facebook кіберкопи опублікували назви фейкових інтернет-магазинів і номери банківських карток підозрюваної. Всіх постраждалих, які перераховували гроші на вказані там номери, просять звернутися в поліцію.
При цьому в поліції нарікають, що багато таких “продавців повітря” після затримання все одно опиняються на волі. “Таких ми затримуємо практично щодня. Але закон і судова практика поки лояльні до таких злочинців. Іноді, навіть будучи під слідством, підозрювані здійснюють нові афери. А одну з мешканок Броварів ми затримували чотири рази, але реального терміну вона не отримала, тому що у неї троє дітей. Мало того, спіймані, а потім підозрювані відпущені вдосконалюють свою майстерність. Адже вони вже приблизно розуміють, як ми їх знаходимо”, — говорить Демедюк.
ПОЛЮВАННЯ НА СВОЇХ. Водночас, розгул інтернет-шахрайства породив і тих, хто не проти заробити… на самих шахраях. У соцмережах з’явилися оголошення, автори яких пропонують за окрему плату знайти того, хто взяв з жертви гроші, але товару не надіслав. Ми подзвонили по одному з таких оголошень, представившись постраждалими від рук шахраїв і сказавши, що бажаємо з’ясувати справжнє ім’я кривдника. За нашою легендою, ми перерахували гроші продавцю нової пральної машини, а в результаті залишилися без грошей і товару. “Я — хакер, готовий взятися за пошук, але через три тижні, коли звільнюся з в’язниці, — розповів нам “спец”, який представився Олександром. — Зараз у мене немає комп’ютера, з собою лише телефон, на якому складно виконати певні операції, тому хочеш не хочеш, але доведеться почекати”. На питання про те, які гарантії того, що шахрай буде знайдений, Олександр пояснив, що номери мобільних телефонів часто прив’язані до сторінки у соцмережах — це спрощує “полювання”. “Зламати сторінку мені допомагає родич, у нього є зв’язки в спецслужбах, — сказав хакер.
За словами Олександра, він, дізнавшись справжнє ім’я шахрая, починає “тероризувати” його: розсилає його друзям повідомлення, шукає на нього компромат. “Рано чи пізно аферист дзвонить мені сам і пропонує відкупитися, — розповідає спец. — Тоді я і називаю ту суму, на яку він образив жертву”.
Незважаючи на те, що в своєму рекламному оголошенні Олександр вказував, що бере 1% від повернутої суми, в розмові він зізнався, що бувають випадки, коли він плату не бере — тільки інформацію про шахрая. “Якщо я дізнаюся, що він виманив у вас 10 тисяч, а у нього на рахунках 100 тисяч, то вибачте, 90 тисяч я заберу собі як “дивіденди”. І я, і він в даному випадку злочинці, — підсумував він. — Але мені цікаво і подобається карати негідників, які обманюють простих людей. В якійсь мірі я вважаю себе Робін Гудом”. І резюмував, що в якості гарантії не вимагає від тих, хто звернувся до нього, передоплати.
У Нацполіції на питання про борців з шахраями категорично попереджають, що таких громадян також варто побоюватися. “Такий вид допомоги незаконний і немає гарантії, що “Робін Гуд” не візьметься потім шантажувати жертв повторно”, — кажуть копи.
Перевірка даних продавця
В Україні з’являється все більше інтернет-спільнот, форумів, де жертви викладають паспортні дані та номери карток аферистів. Роблять це для того, щоб інші не попалися на гачок злочинців. Як розповіли нам у кіберполіції, подібний сервіс є і на їхньому офіційному сайті. Іншими словами, зайшовши на cybercrime.gov.ua можна ввести номер телефону або картки продавця. Якщо він був у полі зору поліції — його дані є на цьому сайті.
Ігор Сєров
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас