МВФ вимагає зниження боргу Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ вимагає зниження боргу Греції

Світ
369
Міжнародний валютний фонд вважає, що держборг Греції «вкрай нестійкий» і потребує суттєвого зниження, повідомляє газета «Катімеріні» з посиланням на доповідь, яка буде представлена виконавчій раді 6 лютого.
В даний час держборг Греції складає близько €320 млрд, або понад 181% ВВП країни. У грудні Єврогрупа схвалила короткострокові заходи щодо полегшення тягаря заборгованості. Однак, на думку експертів МВФ, цих заходів недостатньо, пише газета.
Для вирішення проблем Греції буде потрібно істотне полегшення заборгованості з боку європейських партнерів, щоб борг міг стати «життєздатним», зазначає Фонд.
«Аналіз МВФ грунтується на більш низьких оцінках зростання в Греції, які на 0,5 процентного пункту ВВП нижче, ніж оцінки європейських інститутів, а також на первинному профіциті в 1,5% ВВП в 2018 р. і далі. Як випливає зі звіту, замість подальшого полегшення боргового тягаря (європейські кредитори) пропонують оптимістичні прогнози зростання і первинного профіциту», – пише «Катімеріні».
У свою чергу МВФ наголошує на необхідності значно більшого зниження тягаря заборгованості, продовження пільгового періоду і відстрочки платежів відсотків до 2040 року, а також продовження європейських кредитів до 2070 року і зниження ставки кредитів EFSF і ESM до рівня менш ніж 1,5% на період 30 років.
У цьому випадку валові потреби у фінансуванні збережуться в межах 15-20% ВВП, що вважається життєздатним, відзначає видання.
Згідно з песимістичним сценарієм МВФ, первинний профіцит буде обмежений 1% ВВП, і стійкість боргу знову опиниться під питанням. В такому випадку процентні ставки за кредитами EFSF і ESM повинні бути зведені до 0,25% на 30 років.
Державні витрати на обслуговування боргу стануть дуже великими в довгостроковій перспективі, оскільки «Греція не зможе замінити кредитування за дуже низькими ставками, отримане від офіційного сектору, на кредитування з боку ринку» за ціною, яка дозволить зберегти борг стійким. На думку експертів МВФ, прийняті рішення забезпечують тільки тимчасове зниження держборгу, але не ведуть до зниження заборгованості в перспективі до 2060 р.
Згідно з базовим сценарієм МВФ, борг Греції досягне 170% ВВП до 2020 р. і знизиться до 164% ВВП до 2022 року, після чого буде зростати до 275% ВВП до 2060 р. При цьому потреби в кредитуванні Греції зростуть до 15% ВВП в 2024 му і 20% ВВП до 2031 р, досягнувши 33% до 2040 р і 62% ВВП до 2060 р, відзначається в доповіді. У зв’язку з цим фонд вимагає вжиття заходів, які будуть реалізовуватися і після того, як третя програма допомоги завершиться в 2018 р.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас