Глобальним компаніям світу загрожує небезпека: чому вони можуть зникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальним компаніям світу загрожує небезпека: чому вони можуть зникнути

Фондовий ринок
1509
До багатьох речей, які не подобаються новому президентові США Дональду Трампу і з якими він має намір боротися, відносяться і глобальні, транснаціональні компанії. Такі корпорації звинувачуються в “переведенніі” робочих місць з Америки в інші країни. Щоб протистояти цьому, Трамп має намір зосередити максимум виробництва всередині своєї країни і буде робити все, щоб змусити глобальних гравців ринку сконцентрувати виробництво в США. Як інструменти тиску буде використовуватися підвищення податкового тиску на компанії за ввезення продукції в Штати. Про це пише The Economist.
Заяви Трампа виглядають вельми незвично і дещо агресивно, але, схоже, вони все-таки трохи спізнилися. Транснаціональні компанії почали відступати і послабили свої позиції задовго до 2016 року. Їхні фінансові показники впали і не дозволяють більше випереджати місцеві фірми і конкурувати з ними. Ініціативи Трампа багато в чому торкнуться вже досить вразливих компаній, які замислюються про повернення на свої локальні ринки. Проте, вплив подібних заходів на світову торгівлю буде досить глибоким.
Глобальними компаніями називаються ті гравці ринку, велика частина бізнесу яких працює і розташована за межами їхніх рідних країн. Вони мають досить велике значення, оскільки багато в чому визначають, що носять, їдять і чим користуються представники сучасного суспільства. До таких компаній відносяться IBM, McDonald’s, Ford, H&M, Lenovo і інші. Вони координують ланцюжки поставок, які становлять близько 50% всієї торгівлі, володіють левовою часткою інтелектуальної власності практично на все – від одягу до складного програмного забезпечення.
Активне зростання глобальних компаній припало на початок 1990-х років, коли відбулася інтеграція ринків Китаю, колишніх країн СРСР і Європи. Інвестори позитивно оцінювали можливості і перспективи таких корпорацій за рахунок ефекту від масштабу. Замість того, щоб ставати основними гравцями домашніх ринків, великі компанії виходили за його межі. В результаті ситуація, коли китайський завод використовує німецькі компоненти, належить власникам з Великобританії і продає свою продукцію в Японію, стала цілком можливою. Крім того, такий розподіл влаштовував уряди як багатих країн, так і країн, що розвиваються. Перші отримували великі компанії, а другі – робочі місця і нові технології.
Основною умовою зростання світових фірм була постійна генерація доходів, тим не менш, в останні 5 років прибутки глобальних корпорацій скоротилися на 25%, а прибутковість капіталу досягла нйбільш мінімальних значень за останні два десятиліття. Причинами падіння є долар, що зміцнюється, і зниження ціни на нафту. Зростання гігантів ринкупереважно не таке велике і стрімке в порівнянні з компаніями, що працюють на місцевому ринку. Іншими словами, для багатьох корпорацій робота на світових ринках перетворилася з можливостей на проблеми.
Це відбувається через те, що світові пріоритети зміщуються. Наприклад, зарплати фабричних робітників в Китаї починають зростати, а місцеві фірми стають все більш активними і готовими за необхідності використовувати в своїй роботі розробки глобальних корпорацій, не витрачаючи на це значні суми. У підсумку, сьогодні лідери багатьох ринків – це локальні, а не глобальні компанії.
Не на користь глобальних корпорацій відбуваються і зміни світового політичного ландшафту. Перш за все, мова йде про Трампа, який має намір активно боротися зі скороченням робочих місць в Америці. Крім того, Китай хоче, щоб транснаціональні гравці розміщували в країні не тільки свої центри поставок, а й безпосереднє виробництво. Ускладнюється і боротьба держав за податкові виплати великих компаній.
Риторика Трампа прискорить процес реструктуризації. Багато фірм сьогодні просто занадто великі і змушені будуть скорочувати свій бізнес, деякі ж ухвалять рішення зміцнюватися на рідних ринках. Наприклад, General Electrics і Siemens планують зосереджувати виробництво на території своїх країн, а Uber і Google продовжать роботу на іноземних ринках. Світові food-компанії і представники готельного бізнесу, найімовірніше, віддадуть перевагу моделі продажу прав на використання їх бренду за кордон, але й ця стратегія теж досить вразлива.
Відступ глобальних фірм може дати політикам відчуття більшого контролю над ринками. Проте, багато країн сьогодні покладаються на приплив капіталу саме від великих корпорацій. Якщо прибуток фірм буде і далі скорочуватися, це може спровокувати падіння фондових ринків.
З точки зору споживачів і робочих місць, можна говорити про те, що відмова від глобальних компаній, швидше за все, не поверне всі робочі місця в Америку. Це, в свою чергу, призведе до зростання цін, зменшення конкуренції і уповільнення інновацій. Цілком можливо, що через деякий час світ ще буде згадувати транснаціональні компанії і глобальну торгівлю з вдячністю.
Інна Северова
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас