Смартфони допоможуть в діагностиці раку шкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смартфони допоможуть в діагностиці раку шкіри

Технології&Авто
333
У цьому місяці стало відомо, що вчені з Каліфорнійського університету створили на базі смартфона Nokia Lumia 1020 з його 41-мегапіксельною камерою портативний прилад для діагностики раку.
Дослідники зі Стенфордського університету разом зі Себастьяно Тхраном з Udacity розробили алгоритм на базі машинного навчання, що дозволяє будь-якому власникові смартфона пройти швидку перевірку на наявність раку шкіри. Лікування цієї хвороби на початкових стадіях гарантує практично стовідсотковий успіх, але проблема полягає в тому, що багато хто не звертає увагу на симптоми доти, доки здоров’я не погіршується до незворотного стану.
Дослідники запевняють, що їхня розробка здатна виявити рак шкіри з тією ж точністю, що і професійні дерматологи. При цьому вчені відзначають, що їхній метод не є панацеєю і не може на 100% точно діагностувати рак, втім, як і людина, але навіть з такою похибкою їхня розробка може прокласти шлях для менш дорогого і водночас більш масштабного рішення, щоб мільйони людей могли своєчасно виявити небезпечну хворобу.
За основу дослідники взяли нейронну мережу, що попередньо обробила 1,28 мільйона зображень з бази даних ImageNet. Згодом вони зібрали 129 450 клінічних зображень, що охоплюють близько 2 000 різних захворювань. Всього було створено 18 онлайн-сховищ для навчання мережі.
“Наша система не вимагає людського втручання. Навчання від початку і до кінця проходить безпосередньо від міток зображень і сирих пікселів з використанням простої мережі як для звичайних фотографій, так і дерматоскопічних зображень”, – розповіли дослідники.
На жаль, про практичне застосування даної технології в реальних умовах поки нічого невідомо.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас